Ki volt Noszlopy Gáspár?

Oszd meg másokkal!

Desktop

Sokszor az utcákat járva nem is tudjuk, kinek a nevét viseli egy-egy utca, vagy ha észrevesszük is az utcanévtáblát, nem ismerjük magát a személyt, akiről az utca a nevét kapta. Így van ez a Gyömrői utat kettészelő Noszlopy utcával is, melynek névadójáról biztosan kevesen hallottak még.

Pedig Noszlopy Gáspár honvéd őrnagy az 1848-49-es szabadságharc egyik hőse és vértanúja volt. Noszlopy 1820-ban született a Somogy vármegyei Vrácsikban. Jogi tanulmányait követően Somogy vármegye marcali kerületének szolgabírája lett, majd 1848-ban a járás népfelkelőinek parancsnokává nevezték ki. Szeptember 26-án Marcalinál vezette győzelemre csapatát, majd 1849. május 1-jén az általa szervezett népfelkelő csapat élén bevonult Kaposvárra.

Somogy és Tolna vármegye kormánybiztosaként megszervezte a Dél-Dunántúl védelmét, majd az egész Dél-Dunántúl kormánybiztosává nevezték ki. 1850. április 1-jén a császáriak elfogták, de még az ítélethozatal előtt sikerült megszöknie. Szabadcsapata élén megkísérelte elfogni I. Ferenc Józsefet. Terve nem sikerült, így ismét menekülnie kellett. Végül 1852. november 16-án fogták el a császáriak és kötél általi halálra ítélték.

1853 tavaszán Jubál Károllyal és Sárközy Aurél földbirtokossal együtt a pesti Újépület udvarán kivégezték.

Fotó: Noszlopy Gáspár (forrás: seuso.uw.hu)

Felhasznált források:

  • mnl.gov.hu
  • hadtorteneti.blog.hu
  • wikipedia.org
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek