Itt van a Telekom nevében csalók legújabb módszere. Kattints a videóért!

Desktop
Ilyen "számlát" küldenek a Telekomos csalók

Mi is többször írtunk már a Telekomos csalókról, akik befizetetlen számlákra hivatkozva küldenek levelet, majd egy „ál Telekom” oldalra irányítva csalnak ki adatokat vagy pénzt a gyanútlan emberektől.

Az Indexhez most egy olvasó eljuttatta a legújabb verzióját a csalásnak, ami alapján úgy tűnik továbbfejlesztették a levelet és a weboldalt ahova irányítják az „ügyfeleket”.

Céljuk nem a hamis számla befizetéséből származó bevétel, sokkal inkább a bankkártyás fizetés során – itt is ugyanis „ál OTP” oldalról van szó – megadott bankkártya adatok megszerzése.

A levélen és a weboldalakon ugyanakkor – az Index cikke szerint – továbbra is vannak árulkodó jelek:

  • A feladó emailcíme csak hasonlít a Telekom hivatalos címéhez, de nem onnan jött.
  • A levél tárgy a hivatalosként tételezett levélhez képest több mint gyanús: "Ez nagyon fontos".
  • Az emailben található számlaszám és ügyfél-azonosító valótlan.
  • A szövegben keveredik a magázás és a tegezés ("Fizess most"), illetve hiányoznak az ékezetek.

A fizetés gomb olyan oldalra mutat, ami csak kezdetében egyezik meg a Telekom weboldalával:

https://telekom-bill4online.com/Telekom_HU/d1a2a20e71490ed1b43630d125970876/#

Aki mégis rákattint a linkre, a Telekoméhoz ránézésre igen hasonló oldalon találja magát. Látszólag minden működik is, ha például rávisszük az egeret a Készülékek menüpontra, ugyanúgy megjelenik az animáció, mint az igazi oldalon. A gombok közül azonban csak a „Belépés” gomb működik, a többire már nem fordítottak energiát a csalók.

Az adatok megadása után – akkor is ha csak összefüggéstelen betűhalmazt adunk meg – azonnal az „OTP fizető oldalára” irányít az álrendszer, helyesebben egy ahhoz ránézésre nagyon hasonlító felületre. Ez az oldal azonban szintén magyartalan, ékezetek nélküli és természetesen alaposabban megnézve a cím (URL) sem egyezik az eredetivel.

A csalók célja, a bankkártya adatok megszerzése.

A Telekom az Indexhez eljuttatott közleményében az alábbiakra hívja még fel a figyelmet:

  • "Olyan személyek, cégek is kaptak ilyen levelet, akik egyáltalán nem a Telekom ügyfelei. Az ismerté vált levelek alapján egyértelműen kizárható, hogy az akció kifejezetten a Telekom ügyfelei ellen irányulna."
  • "A csaló levélben szereplő adatok valósak, azonban ismétlődnek, tehát nem személyre szabottak. Ezek vélhetően személyes postaládák feltörésével kerültek a csalókhoz."
  • "A levélben szereplő bankszámlaszámok a Magyar Telekom hivatalos bankszámlaszámai, ezért a vállalatnak külön feladatot jelent az adathalász levelek hatására tévesen átutalt összegek kiszűrése, visszautalása."

Az Index készített egy videót, mely szemlélteti a rendszert:

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek