Hős utcai nyomortelep: megoldás-e a telep felszámolása?

Oszd meg másokkal!

Desktop
(forrás: police.hu)

Agresszív, dizájner drogokat fogyasztó bűnbanda terrorizálja az embereket a Stadionok és a Népliget környékén. A közeli Hős utcai nyomortelepről - mely a drogosok és drogdílerek központja - érkeznek a bűnözők. 

A kőbányai önkormányzat a probléma megoldásaként úgy döntött: felszámolja a telepet. Decemberben a kormánytól kaptak is 2,1 milliárd forintot erre.

A telepen évek óta aktív Kontúr Közhasznú Egyesület “Mi lesz veled Hős utca?” címmel konferenciát rendezett arról, milyen lehetőségekkel vagy veszélyekkel jár egy ilyen telepfelszámolás.

Egy, a telepen végzett kutatás szerint a lakók 61 százaléka legfeljebb nyolc általános iskolai osztályt végzett, 26 százalékuk szakmunkás, 9 százalékuk érettségizett és 2 százalékuknak van diplomája. A legtöbb lakónak rokonsági kapcsolatai is vannak a tömbökben, egy Hős utcainak általában 6 másik rokona is él a telepen. Ez többnyire azért van, mert a gettóba vidéki mélyszegények költöznek be, és ha egy valakinek sikerül beilleszkedni és lakhatáshoz jutni a Hősben, akkor követik a példáját a rokonai is. Nagyjából 120 kiskorú él a két lebontásra ítélt házban.

A telepfelszámolást a lakók többsége is támogatja, csak azokat a garanciákat hiányolja, amik biztosítsák, senki ne kerüljön végül rosszabb helyzetbe a Hős utca után.

A bontandó lakások fele, nagyjából 150 lakás magántulajdonban van, és nagyjából 50 bérlakásban élnek. A helyzetet tovább bonyolítja, hogy vannak a magánlakásokban is albérlők és vannak még az üres lakásokat elfoglaló önkényes házfoglalók is. Az eladásra pedig a magánlakás tulajdonosát jogilag nem lehet kötelezni.

A lakók arra panaszkodnak, hogy az önkormányzattól nem kapnak információkat a felszámolás menetéről és arról, mi történik majd velük - írja az Index a fórumon elhangzottakról.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?
Hirdetés
Desktop

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Hol-mi toplista

Helyi közösségek a Facebookon

Partnerek