Hős utca: döntöttek, megépítik a kerítést

Oszd meg másokkal!

Desktop
(forrás: police.hu)

Az önkormányzat közgyűlése már elfogadta a tervet, csütörtök este pedig a társasház is szavazott arról, hogy kerítés épüljön a Hős utca 15. számú ház köré - írja az Index.

A társasházban az önkormányzat a többségi tulajdonos, így természetesen a kerítés mellett szavazott a hivatal képviselője, míg a lakók nemmel szavaztak.

A lakók azt javasolták, hogy a rendőrség tartson több razziát a környéken, illetve a társasház közgyűlése hatalmazza fel a rendőrséget, hogy bemehessenek a társasházak lépcsőházaiba, folyosóira. A rendőrség ugyanis azzal szokott érvelni, hogy nem mehet be magántulajdonú ingatlanokba, a lépcsőház folyosója azonban a lakók álláspontja szerint közös tulajdon. 

Az önkormányzati határozat szerint egyetlen kapun lehetne bemenni a lakásokhoz, ezt a kaput pedig éjjel-nappal biztonsági őr felügyelné, és mindenkit igazoltatna, aki át akar kelni. Minderre 131 millió forintot szán az önkormányzat.

A házakba csak az ott lakók juthatnak be lakcímkártyával, vendégeik pedig kizárólag személyes adataik regisztrációja után léphetnének be.
Hosszú évtizedek óta megoldatlan a Hős utcai társasházak helyzete, hiába a folyamatos drograzziák, nagyüzemben megy a drogterjesztés itt - írja a lap.

A kőbányai önkormányzat közleményben reagált a kerítés ügyére:

"Újabb lépést tett a Kőbányai Önkormányzat a Hős utcában mára tarthatatlanná vált helyzet felszámolására: portaszolgálatot, illetve regisztrációs kötelezettséget vezet be a társasházban élő családok, gyermekek és idős emberek és vagyonuk védelmében. A jövőben csak azok léphetnek be az ingatlan területére, akik igazolható módon ott élnek. Ez hozzájárul ahhoz, hogy már a veszélyes állapotú házak lebontása előtt javuljon a környék közbiztonsága és köztisztasága, beleértve a tömegközlekedési eszközöket és a megállókat is.

A Hős utca 15/a és b szám alatti társasház október 25-ei közgyűlésén elfogadta, hogy közös területeinek védelme, illetve a lakók biztonsága érdekében körbekeríti az ingatlant, és a bejutás a jövőben portaszolgálaton keresztül lesz lehetséges. Az önkormányzat által javasolt regisztrációs kötelezettség nyomán csak az igazolhatóan ott élők léphetnek be a társasház területére, illetve azok a személyek, akiknek erre valamelyik lakó engedélyt ad, de ők is csak a regisztrációt követően.

A veszélyes állapotú lakótömböket mindenképpen lebontják, de az önkormányzat addig sem nézi tétlenül a Hős utcában kialakult áldatlan állapotokat, számára a jogszerűen ott élő gyermekes családok és idősek, illetve a környék lakossága és az arra közlekedők biztonsága elsődleges. Az ellenőrzött beléptetés hozzájárul ahhoz, hogy a Hős utcai két lakóépület ne legyen a drogterjesztők és a drogfogyasztók kiemelt célpontja, és így a környék közbiztonsága és köztisztasága is javulhat. A biztonsági intézkedésekre az önkormányzat a rá eső közös költség megelőlegezésével biztosít a jövő év végéig mintegy 130 millió forintos keretet, melyből a kerítés megépítése várhatóan 10 millió forintba kerül, ez az ingatlant a lakótömbök bontását követően is védeni fogja.

Az önkormányzat az állam által a telep felszámolására biztosított 2,1 milliárd forintból vásárolja meg a tulajdonosoktól a lakásokat, ebből újítja fel az itt élő bérlők számára felkínált bérlakásokat, illetve ez szolgálhat fedezetül a társasház által felhalmozott több százmilliós tartozás bizonyos részének rendezéséhez.

A kerületi tulajdonú bérlakásokban élők döntő hányadát az elmúlt 8 évben elhelyezte az önkormányzat más, felújított bérleményekben, a lakástulajdonosokkal pedig zajlanak a tárgyalások. Az adásvételi szerződések megkötése folyamatos, de még közel 100, gyakran nem is ott élő tulajdonossal kell megállapodni. Egyes civil szervezetek és az ellenzéki pártok elvárásával ellentétben az önkormányzat a törvények alapján nem adhat többet a lakásokért annál, mint amennyit azok érnek, de minden legálisan ott élő számára kínál valamilyen segítséget, támogatást. Az elkövetkezendő időszak intézkedései arra adnak lehetőséget, hogy az önmagukért tenni akarók valóban segítségként hasznosíthassák mindazt, amit felkínál a kerület vezetése.

A Kőbányai Önkormányzat továbbra is elkötelezett a Hős utca 15. szám alatti két lakóépületet lebontásában, mert az ott élők közösségként való társadalmi felzárkózásának, társadalmi visszailleszkedésének nincs valódi esélye. Hogy az ott élők közösségének társadalmi erózióját megállíthassa, egyénenként és családonként segítséget nyújt abban, hogy egy jobb szociokulturális környezetben új életet kezdjenek" - írja az önkormányzat.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek