"Örültem, hogy ekkora összefogás történt" – megszólalt a BKK miatt rabosított hekker

Desktop

Interjút adott az RTL Klubnak az a 18 éves fiatal "hekker", aki biztonsági hibát talált a BKK online jegyrendszerében, és vett 50 forintért egy havi bérletet, hogy figyelmeztesse a társaságot, hogy ha ő meg tudta csinálni, akkor másnak is sikerülhet.

Köszönetnyilvánítás helyett a BKK elektronikus jegyrendszerét kidolgozó T-Systems feljelentést tett a most érettségiző fiatal ellen a rendőrségen. Eleinte arról szóltak a hírek, hogy a rendőrség emberei az éj leple alatt riasztották fel az ágyából a diákot, de a fiatalember az RTL Klubnak adott interjúban ezt cáfolta, azt mondta: reggel 7-kor csöngetett a lakása ajtaján négy nyomozó a Nemzeti Nyomozó Irodától.

A rendőröknek házkutatási parancsuk volt. Kihallgatták, majd rabosították, pont úgy, mint a filmekben: lefényképezték és ujjlenyomatot vettek tőle. A kihallgatás után hazamehetett.

A fiatal férfi azt mondta, nagyon sokat számított neki, amikor látta, az egész internet kiállt érte, így már biztos abban, hogy nem követett el bűnt, hanem jót cselekedett.

 

A tanuló védelmére kelve több ezer komment érkezett a BKK és a T-Systems Facebook-oldalára, mindkét cég értékelése 1-esre csökkent. Kaszás Zoltán, a diákot feljelentő T-Systems vezérigazgatója az Index cikke szerint úgy próbálta menteni a helyzetet, hogy azt írta, személyesen is megérintette a diák esete, és amennyiben bebizonyosodik etikus magatartása, együttműködést ajánl a diáknak.

A cég szeretne szakmai párbeszédet is kezdeni az etikus hekkerkedés szabályozott kereteiről - írta a lap.

Címkék: 
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?