Jön az óraátállítás, hacsak addig máshogy nem döntenek

Desktop
Illusztráció

Korábbi cikkek a témában:

Október 29-én, vasárnap elkezdődik a téli időszámítás: hajnali 3-kor 2 órára, vagyis egy órával vissza kell állítani az órákat, így egy órával tovább alhatunk. Az őszi óraátállítással térünk vissza a csillagászatilag indokolt időszámításhoz, amelytől a tavaszi óraállításkor térünk el.

 A Jobbik újra a parlament elé vinné az óraátállítás eltörlésének ügyét. Céljük, hogy az Országgyűlés napirendre vegye a téli-nyári időszámítás megszüntetéséről szóló határozati javaslatukat. "Szeretnénk, ha a bizottság jövő kedden napirendre venné az ügyet – mondta a Magyar Nemzetnek Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Tavaly novemberben a Fidesz még támogatta az ellenzéki párt javaslatának tárgysorozatba vételét, decemberben pedig az általános vitát is lefolytatták róla. A részletes vita azonban azóta sem kezdődött meg, az áprilisi átállítás előtt pedig a fideszes többség lesöpörte a javaslatot - írja a lap.

Az egész Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer alapja, hogy március 21. és szeptember 21. – azaz a tavaszi és őszi napéjegyenlőség – között a nappalok hosszabbak az éjszakáknál. Minél inkább egybeesik a lakosság ébrenléti ideje (a reggel 7 és este 10 óra közötti időszak) a természetes nappali világosság idejével, annál kevesebbet kell a lámpákat használni.

Az alternatív időszámítást elsőként az Egyesült Államokban, 1916-ban vezették be - energiatakarékossági okok miatt. A vélemények ma már megoszlanak abban, hogy megtakaríthatunk-e energiát az óraátállítással.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek