Ez lesz az óraátállítás megszüntetésének menete

Desktop
Illusztráció
Illusztráció

Európában 2019-től megszűnne az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítás, így a tagállamok szabadon dönthetnének arról, hogy a jövőben a nyári vagy a téli időszámítást kívánják-e alkalmazni állandó jelleggel.

A jogalkotási javaslat ugyanakkor igyekszik biztosítani, hogy a szomszédos országok egyeztessenek minden változásról, megóvva a belső piac megfelelő működését és elkerülve a széttöredezettséget, amit az okozna, ha egyes tagállamok továbbra is alkalmaznák az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítást, míg mások elhagynák azt – írta meg a Portfolio a szerdán benyújtott Európai bizottsági anyag alapján.

A javaslat szerint jövő évtől megszűnne az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítás gyakorlata. Már most felkérik a tagállamokat és a vállalkozásokat, hogy tegyék meg a szükséges előkészületeket

A Bizottság javaslata

  • megszünteti az egész Európai Unióra kiterjedő szezonális óraátállítást;
  • egyértelmű és gyors ütemtervet határoz meg a változások hatálybalépésére vonatkozóan;
  • a tagállamok közötti összehangolt koncepció biztosítása érdekében ösztönzi a nemzeti és európai szintű konzultációt.

 

Az Európai Bizottság javaslata hamarosan az Európai Parlament és a Tanács elé kerül elfogadásra. A zökkenőmentes áttérés érdekében a Bizottság javaslata alapján minden tagállam 2019 áprilisáig jelzi majd, hogy az állandó nyári vagy téli időszámítást szándékozik-e alkalmazni.

A nyári időszámításra való utolsó kötelező átállásra 2019. március 31-én kerül sor. Ezt követően a téli időszámításra való tartós átállást választó tagállamok 2019. október 27-én, vasárnap egy utolsó szezonális óraátállítást alkalmazhatnak. Ezen időpontot követően az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítás alkalmazására nem lesz mód.

Az ütemterv feltétele, hogy az Európai Parlament és a Tanács legkésőbb 2019 márciusáig elfogadja a Bizottság javaslatát.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?