Hercehurca az óraátállítás eltörlése körül

Desktop
(fotó: Depositphotos)
(fotó: Depositphotos)

Jövő év helyett csak évekkel később szűnhet meg az Európai Unióban a nyári és téli időszámítás miatti óraátállítás.

2019 helyett csak 2021-ben törölnék el az óraátállítást az Európai Unióban. Egy javaslat szerint a nyári időszámítást választó országokban 2021. március 27-én, a télit választóknak október 31-én kellene utoljára állítaniuk az órát – írja a Bloombergre hivatkozva a portfolio.hu.

Az Európai Bizottság korábbi javaslata szerint már jövőre eltörölték volna a kötelező óraátállítást, miután az uniós polgárok döntő többsége az évszakokhoz kapcsolódó óraátállítás megszüntetését támogatta az erről folytatott konzultáción.

Egy friss jogalkotási terv azonban több időt ad a tagállamoknak arra, hogy felkészüljenek az óraátállítás megszűnésére. Az országok ugyanis maguk döntik el, hogy a jövőben a nyári vagy a téli időszámítást kívánják-e alkalmazni állandó jelleggel.

Ha Magyarország a nyári időszámítást választja az új rendszerben, akkor december végén és január elején későn, 8 óra 30 perc körül kel majd fel a Nap, cserébe viszont nem lesz olyan nap az évben, amikor sokkal korábban menne le a Nap, mint délután 5 óra. Téli időszámítás alkalmazása esetén felkészülhetünk nyáron a hajnal 4 előtti napfelkeltékre – írja a portfolio.hu.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?