Megszavazták az óraátállítás eltörlését: három időzóna bonyolítja a helyzetet

Desktop

Megszavazta az óraátállítás eltörlését az Európai Parlament - írtuk meg oldalunkon.

Az Európai Parlament (EP) a tavaszi és őszi, egy órás óraátállítás 2021-től kezdődő eltörlése mellett döntött.

Ez a döntés nem végleges: az EP-nek a tagállami kormányokat tömörítő uniós testülettel, az EU Tanácsával is meg kell állapodnia, ami őszre várható. A dátumokról és az óraátállítás eltörlésének részleteiről az Európai Parlament és az EU Tanácsa közösen fognak dönteni.

Jövő tavaszig minden uniós tagországnak el kell döntenie, hogy a nyári vagy a téli időszámítását szeretné megtartani, és 2021-től kezdve már ehhez kell tartania magát, azaz sehol sem lesz óraátállítás.

A helyzet nem egyszerű: Európában három időzóna van, és ez kelet-nyugati irányban jelenleg három fő részre osztja a kontinenst. A Görögországtól Finnországig húzódó sávban az Eastern European Time (EET) nevű időzóna húzódik, a kontinens nyugati peremén Portugália, az Egyesült Királyság és Írország a Western European Time (WET) zónába tartozik, a kettő között pedig az összes többi ország a Central European Time (CET) zónában van, ebbe tartozunk mi is - írja a G7.

Óraátállításkor az egy-egy órás csúszás mindig az időzónák határán lép életbe, például akkor, amikor valaki Románia és Magyarország között átlépi az országhatárt. 2021-től viszont az időzónák határa és az egy-egy órás átállítások földrajzi határa nem feltétlenül fog egybeesni - írja a portál.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek