Nyakunkon a parlagfűszezon

Desktop
Elkezdődött a parlagfűszezon: az ország egyes területeire már figyelmeztetést (narancs jelzés) adott ki az Országos Környezetegészségügyi Intézet.

Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatához beérkezett adatok értékeléséből kiderült: az elmúlt héten Budapest környékén, Bács-Kiskun és Csongrád megye déli részén, az ország északkeleti felében és a Szigetköz területén is 10 darab pollenszem/köbméter feletti értékeket mértek.

A legjelentősebb allergén, a parlagfű esetében a szezon kezdetét attól a naptól számítjuk, amikor a napi pollenkoncentráció értéke meghaladja a tüneteket is kiváltható szintet.

A Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer térképe a szezonban hetente frissül és a http://oki.antsz.hu/ címen, illetve a www.facebook.com/tisztiorvos oldalon keresztül érhető el. A térkép az Ambrosia pollenkoncentrációjának adott hétre jellemző, becsült országos eloszlásáról ad tájékoztatást, míg ennek egészségügyi szempontú megítéléséhez a riasztási kategóriák szín szerinti besorolása szolgál támpontul.

Fontos megjegyezni, hogy a grafikus ábrázolás egy-egy térség átlagos pollenhelyzetének megítéléséhez ad viszonyítási alapot, azonban egy parlagfüves terület mellett elsétálva a megadott jelzés szerinti egészségügyi terhelés többszöröse érheti a szervezetet. Emellett az időjárás szerepe is jelentős: egy csapadékos időszakot követően pollenből is kevesebb van a légtérben.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek