Itt a parlagfűszezon, most megmutatjuk, hol informálódj, hol tehetsz bejelentést

Desktop
Itt most a 30. hét adatai Pestre, alacsony a koncentráció (forrás: antsz.hu)
Itt most a 30. hét adatai Pestre, alacsony a koncentráció (forrás: antsz.hu)

Korábbi cikkek a témában:

Itt a parlagfűpollen-szezon, két héten belül mindenhol megkezdődik a virágzás, amit az erre allergiások nyilvánvalóan érzékelnek majd, de azért a tisztiorvosi hivatal (teljes nevén: Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, ÁNTSZ) is készül.
 
Naponta frissítik példul a honlapjukat, több város - köztük Budapest - aktuális pollenadataival. Itt, ha beírod Budapest nevét (kerületi bontás nincs, lehet, hogy nincs is értelme), akkor látni fogod, hogy éppen mi a helyzet. A fenti képen azért megmutatjuk, ha nincs kedved kattintani.
 
Augusztus elején pedig ismét elindítják a parlagfűpollen-riasztási rendszert is (itt most még tavalyi adatok vannak kint, valószínűleg akkor volt utoljára riasztási fokozat): szerdánként teljes országos parlagfűjelentést tesznek közzé. A tisztiorvos hivatalos Facebook-oldalán az aktuális parlagfűhelyzetről szóló jelentéseiket is rendszeresen közzéteszik majd. Ha érdekel a téma, érdemes lájkolni, hogy kapd az információkat a Facebook-faladon.
 
Az időjárás-előrejelzés alapján augusztus elején meleg, száraz idő várható, ami rövidtávon kedvez a növény virágzásának és a pollenek terjedésének, így augusztus közepére országszerte tüneteket okozhat a parlagfű virágpora. A szezon tetőzése az előző évek tapasztalatai alapján augusztus utolsó, illetve szeptember első hetében várható.
 
Ami még érdekes, és a téma kedvelőinek jó tudni róla, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal (NÉBIH) egy bejelentőrendszert is fenntart. Előzetes regisztráció után bárki, akár otthonról is be tudja jelenteni, ha azt látja, hogy egy földön tombol a parlagfű. Amúgy minden földhasználónak kötelessége, hogy az általa használt/kezelt ingatlanon a parlagfű-mentesítést elvégezze. Ha valakit bejelentesz, jó eséllyel megbírságolják, és ki is kell írtania a terülketéről a gazt.
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek