Szoktál Nurofen Coldot vagy RhinAdvilt szedni, ha beteg vagy? Jó, ha tudod: egy fogyasztóvédelmi lap feketelistára tette őket

Desktop
a kép csak illusztráció

Feketelistára került több gyógyszer is, köztük a RhinAdvil és a Nurofen Cold is Franciaországban, mert többet árthatnak, mint használnak egy szaklap szerint. 

28 vény nélkül kapható gyógyszert tett feketelistára egy fogyasztóvédelemmel foglalkozó francia magazin az összeállításában. Ezek olyan - enyhébb betegségek elleni - szerek, mint a köptetők, torokfertőtlenítők, vagy gyulladáscsökkentők. A listán több itthon is népszerű gyógyszer is szerepel - írja az Index. 

Megfázás elleni gyógyszerek közül feketlistára került például az Actifed, a Dolirhume, a RhinAdvil és a Nurofen Cold. Mind a négy gyógyszer egy ütős koktél erős, párhuzamosan működő hatóanyagokkal, mint például az ibuprofen, antihisztamin, és a paracetamol. Ezeknek az együttes használata hatásos, de komoly mellékhatások is felléphetnek, és használatuktól megnő a szélütés, valamint a szívelégtelenség esélye, ugyanis egyfajta villámháborút indít a készítmény a szervezet ellen.

Egy francia professzor ahhoz hasonlította ezeket a gyógyszereket, mintha egy aknavetővel akarna az ember egy orrdugulást megszüntetni.

A listán szerepeltek még inhalátorok is, valamint olyan itthon is forgalomban lévő cukorkák, mint a Strepsils, aminek a használata torokfájás esetén indokolatlan az újság szerint - írja a lap. 

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?