A kullancsok fele fertőz, és új kórokozókat terjeszt

Desktop
(forrás: Magyar Kullancsszövetség)
(forrás: Magyar Kullancsszövetség)
A kullancsok fele fertőz valamilyen betegséggel – mondta el a Magyar Kullancsszövetség elnöke sajtótájékoztatón.

Kapiller Zoltán elmondta: a fertőzött kullancsok mintegy 98 százaléka a Lyme-kórt, a fennmaradó 2 százalékuk más betegségeket terjeszt. „Sajnálatos módon újabb három Borrelia baktériumfaj jelent meg hazánkban, és ezek is terjedésnek indultak. Így már nyolc olyan kórokozó van, ami a Lyme-kór valamelyik formáját terjesztik, illetve ha együttesen fertőznek egy beteget, akkor kombinált fertőzési formát tudnak okozni” – hangsúlyozta a Kullancsszövetség elnöke. A szakember megjegyezte: a kullancsok nyálmirigyeiben különféle allergének is vannak, így számos más egészségkárosító hatásuk is lehet.

A legfontosabb védekezés a természetbe indulás előtt a legújabb pikaridin tartalmú spray, krém használata. Az állatokat is ajánlott ezzel lekezelni. A természetben pedig ajánlott 1-1,5 óránként átnézni a testet, különösen a hajlatokat, hónaljat – emelte ki a szakember, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a testbe fúródott állatot speciális kullancseltávolító kanállal kell kiszedni. Az eltávolításkor tilos lekenni (zsírral vagy olajjal), mert fuldoklik és tilos csipesszel-körömmel-cérnával összeszorítani, mert a szorításra is fuldoklani kezd és, ha addig még nem köpött fertőző nyálat áldozatába, akkor pont a szakszerűtlen eltávolításkor teszi meg – tette hozzá Kapiller Zoltán.

Az is fontos, hogy az eltávolított kullancsot ne semmisítsük meg. Célszerű otthon letesztelni a patikákból beszerezhető kullancsteszttel, hogy volt-e benne Lyme-kór bacilus.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek