Elkezdődött az ellenőrzés: súlyos bírságra számíthat, aki nem irtotta a parlagfüvet

Desktop

Vasárnap elkezdődött országszerte a parlagfüves területek ellenőrzése. Aki nem irtotta a gyomnövényt, július 1-je után bírsággal sújtható. A bírság a parlagfűvel fertőzött terület nagyságától függően 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet.

Magyarország egyike Európa parlagfűvel leginkább fertőzött területeinek. A rendkívül káros és agresszív gyomnövény elnyomja a kultúrnövényeket, felhasználja a talaj tápanyag- és vízkészletét, ezáltal jelentős terméskiesést okozhat. 

A kertekben és a belterületeken a leghatékonyabb, ugyanakkor környezetkímélő védekezési mód a gyomlálás, míg a gyepterületeken a rendszeres, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálás lehet célravezető. A tartós eredmény érdekében fontos a virágzás és a magképződés folyamatos megakadályozása.

A mentesítési kötelezettség mindenkire vonatkozik: a mezőgazdasági növényekkel hasznosított külterületi szántóföldeken, rét-legelőkön, ültetvényekben, erdőtelepítésekben, az utak mentén, a belterületi kiskertekben, a közterületeken, játszótereken, parkokban és az építési területeken. 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?