Csak óvatosan a dísztökökkel – figyelmeztet a Nébih

Desktop
Kép: avocadosweet
Kép: avocadosweet

A Nébih felhívásban figyelmezteti a vásárlókat, hogy a tökfélék családjába tartozó fajok közül nem mindegyik ehető.

A dekorációs célra szánt dísztökök toxikus vegyületeket tartalmaznak, a fogyasztásuk már kis mennyiségben is erősen kellemetlen tüneteket okoz. Mivel a kereskedők esetenként nem különítik el egyértelműen az ehető tökféléket a dísztököktől, fontos, hogy a vásárlók meggyőződjenek az étkezési célra vásárolt termék fogyaszthatóságáról, írják.

És honnan tudjuk akkor, hogy melyik az ehető? 

A legegyszerűbb tényleg rákérdezni a zöldségesnél. És ha bizonytalankodik, legyünk mi is bizalmatlanok.

A halloween-tök, a nagy, narancsszínű gömböc, ehető, kicsit ízetlen általában. Sütni a békebeli, vastag szürkés héjú nagydobosi, és a kisebb, szatyorba is beleférő sonkatök való. 

És akkor a dísztökök? Azt tudni kell, hogy a "méreg", a kukurbitacin minden tökfélében (uborka, cukkini és főzeléknek való tök) megtalálható, az a feladata, hogy megvédje a növény termését a rovarkártevőktől. És eszméletlenül keserű. Viszont hőálló, azaz a főzés-sütés nem bontja le. Megmarad. És már kis mennyiség is komoly, kellemetlen tüneteket okoz, gyomorgörcsöt, hányást, hasmenést és kiszáradást.

Az emberi fogyasztásra termelt tökfélékben olyan kevés van, hogy nem is érezzük az ízén. Szóval, ha magunk szeretnénk megállapítani, ehető-e a tök, vagy sem, a kóstolás segíthet. De a legbiztosabb, ha a termelőt vagy kereskedőt kérdezzük: a vicces, bibircsókos, fura formájú tökök között is akad ehető és finom. 

De a fényesre viaszolt, hetekig a polcot díszítő tök amúgy is egyik napról a másikra megpunnyad, menjen inkább a komposztba.

Ha mégis baj van, ha

  • alhasi fájdalmat érzel
  • hasmenésed van
  • szédülsz
  • hánysz
  • vagy megszédülsz, ha föl kell állni

a tökmérgezés úgy kezelendő, mint bármelyik más ételmérgezés: ne halogasd, fordulj gyorsan orvoshoz.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?