Pocsék a levegő az egész városban

Desktop

Az Időkép rendszeresen frissülő szmogtérképén a kedd kora reggeli állapotot láthatod. 

És nincs jó hírünk, a számok nem százalékok, hanem mért adatok, hogy legyen mivel összehasonlítani: 

  • a 24 órás átlag egészségügyi határértéke: 50 μg/m3
  • az éves átlag egészségügyi határértéke: 40 μg/m3

ezeknél a számoknál kellene kisebbet mutatnia. 

Az önkormányzatok akkor kötelesek tájékoztatni a lakosságot, ha a szálló por értéke két egymást követő napon meghaladja a 75 µg/m³-t (150%), riasztási kötelezettség pedig akkor áll fenn, ha a szálló por értéke két egymást követő napon meghaladja a 100 µg/m³-t (200%) és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon sem várható javulás.

Addig mit tehetünk? Figyeljünk oda, mivel fűtünk, mennyit autózunk, a szép napsütéses idő ellenére se sétáljunk túl sokat a városban, és várjuk az esőt-szelet.

Jó volna, ha amíg nem fagy, locsolnák az utcákat, és persze minden egyes fa és bokor értékes társunk lenne ebben a "csatában".

A szálló por a levegőben eloszlatott finomszemcsés (10 μm alatti részecskeátmérőjű) szilárd vagy folyékonyhalmazállapotú anyagok gyűjtőneve. A 100 μm-nél kisebb szemcsék már belélegezhetőek, de ezek nagy része az orrban és a szájban elakad, nem jut mélyebbre a légutakban. Viszont a kicsik , azaz a 10 mikronnál kisebbek már túljutnak a garaton, bejuthatnak a tüdőbe, az egészen aprók egyáltalán nem, vagy nehezen ürülnek ki onnan. 

A természetben is keletkeznek ilyen apró részecskék, például vulkánkitöréseknél, erdőtüzeknél. Az emberi tevékenységek közül fő forrásnak a szilárd tüzelőanyagok (fa, szén) valamint a kétütemű motorok és a dízelmotorok üzemanyagának tökéletlen égéséből származó koromszemcsék számítanak.

A hétköznapokban úgy veszed észre, hogy ezek az aeroszolok, ha nagy mennyiségben vannak jelen, csökkentik a látótávolságot, erre mondják, hogy szmog van.

Ami miatt oda kell figyelni, az az egészségügyi hatásuk:a porszemcsék ingerlik a szem kötőhártyáját, a légutak nyálkahártyáját. A szálló por különböző légzőszervi megbetegedéseket okoz, mint pl. asztma, tüdőrák. A PM2,5 (azaz egészen apró méretűek) a tüdőhólyagokba eljutva és ott leülepedve gyulladást okozhat, az oxigén-felvétel romlása közvetve terheli a szív- és érrendszert.

(A tudományos tudnivalókat a Wikipédiáról szedtünk, innen.)

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek