Antibiotikummal teli a Duna: megbetegedést, halált okozó szuperbaktérium keletkezhet a szennyeződéstől

Desktop
Olvasói fotó

A York Egyetem kutatói 72 ország folyóit vizsgálták meg: az esetek 65 százalékában találtak a mintában antibiotikumot, a szennyezettség pedig 111 esetben meghaladta a határértéket is. Európában a vizsgált folyók közül a Dunában mérték a legmagasabb klaritromicin-értéket (légzőrendszeri bakteriális fertőzések esetén alkalmazzák, például tűdőgyulladást ezzel kezelnek), Bécsnél a határérték négyszeresét tartalmazta a folyó vize - írja a Qubit.

Az ENSZ szerint az antibiotikum-ellenálló baktériumok hatalmas veszélyt jelentenek az emberiségre, 2050-re legalább tízmillió ember haláláért lesznek felelősek. Emögött az antibiotikummal szennyezett vizek állnak, a szennyezettség hatására ugyanis szuperbaktériumok alakulhatnak ki. 

Az antibiotikumok használata során a hatóanyag 30-90 százaléka kerül a szennyvízbe. A mezőgazdaságban használt antibiotikumok pedig közvetlenül a talajba, halgazdaságok esetében egyenesen a vízbe juthatnak.

A súlyos probléma megoldásához az antibiotikum-kibocsátás csökkentésére és a szennyvíz alaposabb tisztítására lenne szükség – írja a lap.

A WWF Természetvédelmi Világalap szerint viszont a Duna antibiotikum-szennyezettsége nem jelent komoly fenyegetést a lakosságra, például a folyóban fürdőzőkre.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?