Elfogadták: tovább korlátozzák a szmogriadó idején használható járművek körét

Desktop
a kép illusztráció

Az Euro 5-ös dízelüzemű járművek forgalmát is korlátozzák ezentúl szmogriadó esetén Budapesten - erről döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán. A változtatást egyhangúlag támogatták a képviselők.

A döntés értelmében az eddigieken túl a 12-es, 13-as és 14-es környezetvédelmi osztályú - együttesen Euro 5-ös dízelüzemű - gépjárművek sem közlekedhetnek magas légszennyezettség idején.

A budapesti szmoghelyzet riasztási fokozatánál a forgalomkorlátozás nem érinti az 5-ös környezetvédelmi osztályú (vegyes hibrid, csak gázüzemű, csak elektromos meghajtású) gépjárműveket, a 6-os (Euro 3 benzines), a 9-es (Euro 4 benzines), a 14-es benzines (Euro 5 benzines), valamint a 15-ös és 16-os osztályú járműveket, amelyek Euro 6-osok üzemanyagtól függetlenül.

A budapesti droszthasználati engedéllyel rendelkező személytaxik pedig bekerültek a forgalomkorlátozó intézkedések kivételei közé. A módosított rendelet október elsejével lép hatályba.

A korlátozás eredményeképp a 2018-as adatok alapján a Budapesten és 74 agglomerációs településen üzemben tartott gépjárművek 52 százaléka kerül korlátozás alá.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?