Holnaptól, azaz szombattól október 12-én estig tart az önkormányzati választások kampánya!

Desktop
Szombaton - 50 nappal az esemény előtt - kezdődik a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásának kampánya, amely a voskolás befejezéséig, azaz október 12-én várhatóan este 7-ig tart.  
 
Kampánytevékenységnek számít minden olyan tevékenység, amely alkalmas a választói akarat befolyásolására vagy annak megkísérlésére. Kampányeszköz például a plakát, a választók jelölt vagy jelölőszervezet általi közvetlen megkeresése, a politikai reklám és a politikai hirdetés, valamint a választási gyűlés. Nem minősül viszont választási kampánynak a választási szervek tevékenysége és az állampolgárok közötti kommunikáció. 
 
A választásra nyilvántartásba vett pártok, egyesületek és független jelöltek hétfőtől kérhetik ki a választási irodáktól az ajánlásgyűjtő íveket, és megkezdhetik az ajánlások gyűjtését. 
 
A jelölteknek és jelölőszervezeteknek a kerületi választási bizottságoknál, illetve a Nemzeti Választási Bizottságnál (NVB) kell kérniük a nyilvántartásba vételüket.
 
Aki a legtöbb szavazatot megszerzi a választókerületében, az kap egy széket a kerületi képviselő-testületben. Hogy a vesztesekre leadott szavazatokból is hasznosuljon valamicske, az őket támogató pártok / szervezetek jelöltjei közt még elosztanak öt képviselői helyet az úgynevezett kompenzációs listán.

Október 12-én összesen három szavazólappal vonulhatunk majd be a fülkébe. A választókerületi egyéni jelölteken túl voksolunk majd a polgármester-jelöltekre, illetve a budapesti főpolgármester-jelöltekre is. A fővárosi közgyűlés tagjai az új szabályok szeirnt a kerületek polgármesterei lesznek, plusz kilenc olyan ember, akik a vesztes főpolgármester-jelöltek támogatói szervezeteinek listáiról kerülnek be.

Hogy választókerületeteken belül mely szavazókörbe tartoztok, s hogy hová kell majd mennetek szavazni, azt megnézhetitek a Nemzeti Választási Iroda honlapján, innen indulva

Fontos részletek:

  • külföldön bejelentett címmel rendelkezők nem szavazhatnak
  • a kerületben bejelentett uniós polgárok szavazhatnak, még regisztrálniuk sem kell: automatikusan bekerülnek a választói névjegyzékbe
  • jelöltet, akár többet is, csak itt lakó ajánlhat - ajánlásokat gyűjteni augusztus 25-től szeptember 8-ig lehet
  • polgármester-jelölt minimum 300 ajánlással, főpolgármester-jelölt minimum 5 ezer ajánlással lehet bárki.
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek