Vizsgálják a terrorgyanút a török iskoláknál

Desktop
Az iskola (forrás: primary.ois.hu)

Korábbi cikkek a témában:

Az Orchidea angol-magyar kéttannyelvű,  kőbányai központú, de angyalföldi tagintézménnyel is rendelkező iskola nagy valószínűséggel része annak a nemzetközi intézményhálózatnak, amely ellen Erdogan török elnök támadást indított.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) az Index kérdésére megerősítette, hogy "diplomáciai csatornákon keresztül" kaptak megkeresést a törököktől. Ankara "kérte néhány Magyarországon működő, értékelése szerint a törökországi puccskísérlettel összefüggésbe hozható terrorista szervezethez kötődő, annak szellemi és pénzügyi támogatást nyújtó intézmény, illetve szervezet felszámolását" – írta a külügy, az iskolák megnevezése nélkül.

A KKM pedig "kész a hatályos törvényi előírások szigorú betartása mellett megvizsgálni a török kérést". Azt írták, azt az illetékes magyar szervekhez továbbították. "A magyar hatóságok a megnevezett intézményekkel szemben csak abban az esetben fognak fellépni, ha egyértelműen bebizonyosodik az intézmények és a terrorizmus közötti összefüggés".

A török elnök szerint a július 15-ei puccskísérlet mögött Fethullah Gülen ellenzéki emigráns hitszónok mozgalma áll, amely a befolyását többek között egy nemzetközi alapítványiiskola-hálózatnak is köszönheti. Ezt a hálózatot - melynek tagja az Orchidea - akarja a puccs utáni tisztogatás részeként megroppantani Erdogan.

Az iskola sajtótájékoztatón közölte, hogy magyar intézményként, a Nemzeti Alaptanterv szerint működnek, mindenben megfelelnek a törvényi előírásoknak, és az oda járók támogatásán (óvodában havi 100, általános iskolában 130, gimnáziumban 150 ezer forint a díj), valamint az állami normatíván kívül sem az intézmény, sem a fenntartó Prizma alapítvány nem kap pénzt senkitől. Sem a gyerekeket,sem a tanárokat nem éri semmiféle vallási, politika, ideológiai befolyás az iskolában.

Az Orchidea kőbányai központja 2006-ban indult, az angyalföldi tagintézmény pedig 2014-ben. Összesen mintegy 500 diákjuk van 17 országból, a tanulók többsége magyar, 5-10 százaléka török, de ebben benne vannak a török-magyar vegyes házasságba születettek is. A tanárok között 4 török van. A diákok jobbára itt élő külföldi üzletemberek, diplomaták, itteni külképviseleten dolgozók gyerekei - írja az Index.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?