Vasárnap választunk: így látják az esélyeket a különböző portálok Kőbányán

Desktop
(fotó: Soós Lajos - MTI)
(fotó: Soós Lajos - MTI)

Több online portál is foglalkozik azzal, hogy az egyes választókerületekben van-e esélye valamelyik ellenzéki jelöltnek megszorítania, esetleg legyőznie a kormánypárti jelöltet. Megnéztük, mit mondanak ezeken a weboldalakon a Budapest, 9. számú választókerület - vagyis a X. kerület - esetén.

Az utóbbi hetekben gombamód elszaporodtak azok a honlapok, amelyeken megpróbálják felmérni vagy éppen megjósolni, hogy az országgyűlési választások egyéni választókerületeiben kik lehetnek a kormánypárti jelölt megszorítására esélyes ellenzéki jelöltek, és egy ellenzéki megegyezés esetén hogyan alakul ez az esély. A legtöbb választókerületben ez legalább két dolgon múlik.

Az egyik az, hogy az ellenzéki pártok hajlandóak-e együttműködni egymással, akár úgy is, hogy visszaléptetik jelöltjüket a másik párt javára. A másik nagy kérdés pedig az, hogy egy esetleges ellenzéki megállapodás eredményéről rövid idő alatt elegendő ellenzéki szavazó tudomást szerez-e, meg tudják-e velük értetni, mi a teendőjük a fülkében, kinek a nevéhez és mely listához húzzák majd az X-et április 8-án.

Nézzük, hogy melyik portál ki mellé teszi le a voksát nálunk:

  • A taktikaiszavazas.hu szerint az ellenzéki pártok koordinációja esetén Burány Sándor, az MSZP-Párbeszéd jelöltje a legesélyesebb ellenzéki jelölt.
  • A kozosorszagmozgalom.hu felmérésében a 9. választókerület nem szerepel még. 
  • A www.v18.eu/eselyes-ellenzeki-jeloltek szerint is Burány Sándor a befutó.
  • A rendszervaltas2018.hu ugyancsak Burány Sándort hozta ki a legesélyesebbnek.
  • A kireszavazzunk.hu szerint: a legesélyesebb ellenzéki jelölt Burány Sándor, de az LMP-s Demeter Márta is közel hasonló esélyekkel indul.
  • A Republikon Intézet kutatása szerint is az MSZP-Párbeszéd jelöltjére adnák a legtöbb szavazatot az ellenzéki jelöltek közül.

Tehát a X. kerület esetében Burány Sándort tartják a legesélyesebb ellenzéki jelöltnek, így ő lehet György István lehetséges legyőzője.

A X. kerület egy része - Újhegy - Kőbánya-Kertváros között - a 14-es számú választókerülethez (XVII. kerület) tartozik, az ottani esélylatolgatásról szóló cikkünket IDE kattintva tudjátok elolvasni.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?