Így szavazunk az idén a Fővárosi Közgyűlés tagjaira - és így szavaznak majd ők

Desktop
Munkában a Fővárosi Közgyűlés (fotó: MTI - Máthé Zoltán)
Munkában a Fővárosi Közgyűlés (fotó: MTI - Máthé Zoltán)
A Fővárosi Közgyűlésben a 90-es évek elején 88, 1994‑2010 között 66, később 33 helyi politikus ült. A 33-as szám az ősszel is marad, a Közgyűlés összetétele változik: főpolgármester + 23 kerületi polgármester + 9 listás képviselő. Utóbbiak a kerületek lakosságszáma alapján súlyozva kerülnek be a testületbe az úgynevezett kompenzációs listán, amelyen azok a szavazatok gyűlnek, amelyekkel a vesztes polgármester-jelölteket támogatták.
 
Az eddigi önkormányzati választásokon külön szavaztunk a főpolgármesterre, a kerületi polgármesterre, a kerületi képviselőjelöltre, illetve egy pártlistára, amelyről a fővárosi közgyűlés tagjai kerültek ki. Most nem lesz pártlista, csak úgynevezett kompenzációs lista, melyre azon pártok polgármesterjelöltjei kerülhetnek fel, amelyek minimum 12 kerületben állítottak polgármester-jelöltet. 
 
A változás a jelenelgi körülmények szerint a Fidesznek kedvez. A fővárosban ellenzéki oldalon öt párt - a DK, az MSZP, az Együtt és az LMP és a Jobbik indulása várható. Ha önállóan állnak rajthoz, a Fidesz fölényesen nyerhet. De ha mondjuk az első három párt összefog, mint tették az országgyűlési választásokon, akkor is elidegeníthetnek szavazókat. 
 
A szavazásoknál bevezették a "kettős többséget", azaz egy indítvány elfogadásához nem csak a képviselők szavazatának többsége szükségeltetik, hanem az is, hogy az ők Budapest lakosságának több mint a felét képviseljék.  
 
A főpolgármester-helyettes azok közül kerül ki, akik valamely választókerületben indultak, ám veszítettek. Ezért akadnak olyan politikusok, akik a hírek szerint rajthoz szeretnének állni egy-egy kerületben, de nyerni nem akarnak.
 
A kerületi szavazások rendje nem változik: szavazunk a polgármesterre, pártra és helyi képviselő-jelöltekre (és itt is működik kompenzációs lista).
 
A Nemzeti Választási Iroda honlapjának címoldalán egyelőre semmiféle információ nem szerepel az őszi önkormányzati választásokkal kapcsolatban. 
 
Áder elnöknek nemsokára ki kell írnia az őszi önkormányzati választás napját. Az első lehetséges dátum október 5-e.
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?