Október 12-én szavazunk kerületi polgármesterjelöltre, képviselőjelöltre és főpolgármesterjelöltre

Desktop
Október 12-ére írta ki az önkormányzati választást a köztársasági elnök. Szavazhatunk majd kerületi polgármesterjelöltre, kerületi képviselőjelöltre, és a főpolgármester-jelöltek közül is választhatunk egyet.
Október 12-ére írta ki a magyarországi önkormányzati választást Áder János köztársasági elnök. A nemzetiségi választás is ezen a napon lesz. 
 
A magyarországi lakóhellyel rendelkező választóknak augusztus 15. után kell kézhez kapniuk a névjegyzékbe való felvételről szóló értesítést. Aki nem kapja meg az értesítőt, a jegyzőnél (a helyi választási irodában) kérheti, a jegyző ekkor új szelvényt állít ki. 
   
A hivatalos kampány a választást megelőző 50. napon, augusztus 23-án kezdődik és a szavazás napján 19 óráig tart. Vagyis egy hónapunk van még a kampány kezdetéig. Érdemes lesz majd az ittlakunk.hu kerületi lapjait olvasni, igyekszünk beszámolni minden fontos, a helyi választással kapcsolatos eseményről.
 
Aki a szavazás napján nem tartózkodik a lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén szeretne szavazni, október 10-éig kérheti átjelentkezését a lakcím szerinti választási irodától egy másik településre. Fontos változás, hogy a mostani választáson csak az jelentkezhet át, aki a választás kitűzése előtt legalább harminc nappal létesítette tartózkodási helyét és a tartózkodási hely érvényessége legalább a szavazás napjáig tart.
 
A választáson a helyi, esetünkben kerületi képviselőjelöltek, a polgármesterjelöltek és a budapesti főpolgármester-jelöltek szeptember 8-án 16 óráig adhatják le ajánlóíveken összegyűjtött ajánlásaikat. Közülük választhatunk majd egyet-egyet október 12-én.
 
Azzal, hogy  az Alkotmánybíróság hétfői döntése pontot tett a választások rendjét befolyásoló vitás kérdések mindegyikére, minden akadály elhárult a választások kiírása elől - fogalmazott az államfő a választás kiírásáról szóló közleményében. A köztársasági elnök ezzel arra utalt, hogy a választással kapcsolatos törvényeket nemrég módosították, ami nagy vitát kavart. Végül az Alkotmánybíróság úgy döntött, hogy az új szabályok - javarészt - alkotmányosak, így alkalmazhatóak.
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?