Így szavazhatunk Kőbányán október 12-én

Desktop
Választókerületek Kőbányán (forrás: kobanya.hu)

A X. kerületben éppen 12 választókerület van - ezek mindegyikében egyéni jelöltek versengenek majd az október 12-i önkormányzati választásokon. A kerület megközelítőleg nyolcvanezer lakosából közel 62 ezren járulhatnak majd az urnákhoz.

Aki a legtöbb szavazatot megszerzi a választókerületében, az kap egy széket a kerületi képviselő-testületben. Hogy a vesztesekre leadott szavazatokból is hasznosuljon valamicske, az őket támogató pártok / szervezetek jelöltjei közt még elosztanak öt képviselői helyet az úgynevezett kompenzációs listán.

Október 12-én összesen három szavazólappal vonulhatunk majd be a fülkébe. A választókerületi egyéni jelölteken túl voksolunk majd a polgármesterjelöltekre, illetve a budapesti főpolgármester-jelöltekre is. A fővárosi közgyűlés tagjai az új szabályok szerint a kerületek polgármesterei lesznek, plusz kilenc olyan ember, akik a vesztes főpolgármester-jelöltek támogatói szervezeteinek listáiról kerülnek be.

Hogy melyik körzetbe tartoztok, azt megnézhetitek a térképen (ha rákattintotok, nagyobban láthatjátok), ha pedig bizonytalanok vagytok, utcák szerint felsorolva ezen a linken, az önkormányzat honlapján.

Hogy választókerületeteken belül mely szavazókörbe tartoztok, s hogy hová kell majd mennetek szavazni, azt megnézhetitek a Nemzeti Választási Iroda honlapján, innen indulva

Fontos részletek:

  • külföldön bejelentett címmel rendelkezők nem szavazhatnak
  • a kerületben bejelentett uniós polgárok szavazhatnak, még regisztrálniuk sem kell: automatikusan bekerülnek a választói névjegyzékbe
  • jelöltet, akár többet is, csak itt lakó ajánlhat - ajánlásokat gyűjteni augusztus 25-től szeptember 8-ig lehet
  • polgármesterjelölt minimum 300 ajánlással, főpolgármester-jelölt minimum 5 ezer ajánlással lehet bárki
  • egyéni listás, illetve egyéni választókerületi képviselőjelölt a korábbi választásokhoz hasonlóan az lehet, akit az adott választókerület választópolgárainak legalább 1 százaléka jelöltnek ajánlott.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?