Novemberi pénzeső a nyugdíjasoknak: kiszámoltuk mennyivel hoz több pénzt a postás novemberben

Desktop
fotó: nyugdijasok.com

Megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet, mely szabályozza, hogy mennyi nyugdíjkiegészítésre és mennyi nyugdjíprémiumra számíthatnak a nyugdíjasok.

Az infláció nyugdíjasokra átszámított része – azaz a nyugdíjas fogyasztói kosár – 2,4 százalék volt, ugyanakkor januárban csak 1,6 százalékkal emelték a nyugdíjakat, ezért novemberben egyösszegű korrekciót fizetnek ki. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a novemberi nyugdíj 9,6 százalékát pluszban megkapja mindenki egy alkalommal – olvasható az Adózóna cikkében.

A nyugdíjprémium – ezt idén fizetnek először - összegét úgy kell számítani, hogy a várható – a kormány javaslatára a költségvetésbe beleírt – GDP növekedés mértékéből (4,1) ki kell vonni 3,5 százalékot, így kapunk egy szorzószámot, jelenleg ez 0,6. Ezzel kell megszorozni az egy havi nyugdíj egynegyedét, de maximum 20.000 forintot.

Lássuk a sok matek után, mennyi is kerül pluszban a pénztárcába:

Az a kisnyugdíjas, aki 80.000 forint nyugdíjat kap havonta, novemberben pluszban megkapja a nyugdíjkorrekciót, összesen 7.680 forintot, plusz a nyugdíjprémiumot, melynek összege 12.000 forint. Emellett még elvileg postáznak 10.000 forint értékű Erzsébet-utalványt, tehát összesen majdnem 30.000 forint pluszpénz üti a markát. Ugyanez a 120.000 forintos átlagnyugdíjjal számolva 33.520 forint lesz. 

Fontos tehát, hogy a nyugdíjprémium összege maximalizálva van 12.000 forintban, ezért a várható plusz kifizetés összege nem a nyugdíj összegével arányosan növekszik.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?