A gyerekek számától és végzettségétől függhet a nyugdíj összege a jövőben

Desktop
Illusztráció (fotó: nyugdijasok.com)

A nyugdíjreform részeként a felnevelt gyermekek számától függhetne a nyugdíjasok járandósága a jövőben - írja a Világgazdaság.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Mészáros József, a Magyar Államkincstár elnöke is beszélt a nyugdíjrendszer olyan reformjáról, amelynek eredményeként a nyugdíj függene attól, hogy valaki felnevelt-e gyerekeket vagy sem. 

A javaslat lényege, hogy aki felnevelt legalább két gyereket és azok legalább középfokú iskolai végzettséget szereztek, az nagyobb nyugdíjra lenne jogosult.

Az indoklás szerint egyrészt, aki gyerekeket nevel, az nem tud annyit takarékoskodni idős korára, mint aki nem. Másrészt a gyermekek a rendszer befizetői lesznek, akiknek a járulékai később hozzájárulnak a nyugdíjalaphoz, ezért segítik a nyugdíjasok ellátását. A plusz nyugdíjat a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítási rendszer bónusz-malusz rendszeréhez hasonlóan kapnák a jogosultak. A változtatás csak a - reform bevezetésekor - 35 évesnél fiatalabbakat érintené - írja a Világgazdaság.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?