Megállapodtak: 1,25 millió eurót kap a kerület a Boschtól

Desktop
(forrás: kobanya.hu)

Egyedülálló megállapodást kötött Kőbányával a Bosch.

Képzési központ létesítése, kőbányai vállalkozások segítése, öt év alatt 1,25 millió eurós településfejlesztési hozzájárulás, közlekedési fejlesztések – ezt vállalta a Bosch a kőbányai önkormányzattal kötött településrendezési szerződésben.

A Robert Bosch Kft. önvezető autókkal és az elektromos mobilitással kapcsolatos kutató-fejlesztő központot épít Bosch Campus2 néven a kerületben. A 2020 végére, két ütemben mintegy 90 ezer négyzetméteren létrejövő beruházás során szoftverfejlesztő irodák és laboratóriumok, kiszolgáló területek, valamint egy parkolóház és egy városi közlekedési szimulációkra alkalmas tesztpálya épül. A tervek szerint a meglévő Bosch Campust gyalogos híd köti majd össze az újonnan épülő komplexummal. 

 Az építkezés kapcsán a Bosch két, összesen 2 ezer négyzetméter ingatlant vásárol meg 21 millió forintért a kerülettől, valamint 118 millió forint településfejlesztési hozzájárulást fizet a telekrendezésekkel összefüggő feladatok végrehajtására (épületek lebontása, törmelék elszállítása, stb.). A beruházó több közlekedési fejlesztést is vállal a környéken: a Gyömrői út és a Vasgyár utca kereszteződését jelzőlámpás csomóponttá építik át, a Sibrik Miklós úttól kiépítik a Vaspálya utca új, elhúzott nyomvonalát, valamint felújítják a Vaspálya utca meglévő szakaszait. 

Az önkormányzattal kötött megállapodás részeként a Bosch öt éven keresztül évi 250 ezer eurós településfejlesztési hozzájárulást fizet Kőbányának. Ennek felhasználásáról (óvodák, iskolák, közösségi helyek fejlesztése, táborozások és továbbképzések finanszírozása, infrastruktúrafejlesztés stb.) a beruházó és az önkormányzat közösen tesz javaslatot a képviselő-testületnek.  

Létrehoznak továbbá egy Bosch Innovációs és Képzési Központot, amelyet a beruházó a saját költségén üzemeltet majd az önkormányzat által rendelkezésre bocsátott ingatlanban. Ez nemcsak egy minden korosztály számára látogatható, élmény- és tudásközpontú, virtuális „játszóház” lesz, hanem kutatás-fejlesztési központ és képzési színtér is egyetemek, oktatási intézmények és start-up cégek számára.  

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?