Elsejétől (jóval) drágább lesz a közjegyző

Desktop

Október elsejétől megváltoznak a közjegyzői díjak.

Az ilyesmiről rendelet dönt, az határozza meg részletesen, és minden közjegyzőre vonatkozóan, milyen szolgáltatásért mennyit kérhet.

Aminek a díja nem változik:

  • a hitelbiztosítéki nyilvántartással kapcsolatos eljárások (hitelbiztosítéki nyilvántartásba bejegyzett jogosult vagy kötelezett jogutódlásának nyilvántartási átvezetése, hitelbiztosítéki nyilvántartásba bejegyzett jogosult vagy kötelezett jogutódjának jogutódi hozzáférés engedése, hitelbiztosítéki nyilvántartásba való regisztrációhoz azonossági nyilatkozat rögzítése, hitelbiztosítéki nyilatkozat rögzítése),
  •  az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásának és a Házassági és Élettársi Vagyonjogi Szerződések Nyilvántartásának vezetése,
  • a Végrendeletek Országos Nyilvántartásába való bejegyzés marad ingyenes.
  • nem érinti a díjrendelet az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló kormányrendelet szerinti kamattámogatással érintett kölcsönszerződés és az azt biztosító jelzálogszerződés közokiratba foglalását; ennek díjtétele megegyezik a korábbi szabályozás szerinti díjjal.
  • nem tartozik a díjrendelet hatálya alá, tehát most nem változik a fizetési meghagyásos eljárás, az európai fizetési meghagyásos eljárás, valamint a végrehajtási eljárás.

És ennyi a jó hír. Minden más közjegyzői szolgáltatás sokkal többe fog kerülni, ahol munkaórában számolnak: az egy óráért felszámítandó munkadíj 1 500 Ft-ról 5 500 Ft-ra emelkedik. 

Jognyilatkozat, végrendelet okiratba foglalásáért minimum 11 000 Ft-ot kell majd fizetni az eddigi hatezer helyett, okiratról készült másolat, kiadmány és kivonat hitelesítésének munkadíja oldalanként 300 Ft-ról 750 Ft-ra emelkedik. A névaláírás és cégjegyzés valódisága tanúsításának munkadíja 1 000 Ft-ról 3 000 Ft-ra emelkedik. Az aláírásicímpéldány-tervezet készítéséért a korábbi díjrendelet szerinti 1 500 Ft helyett ezentúl tervezetenként 3 000 Ft munkadíjat kell fizetni. 

A teljes díjszabást itt találjátok meg.

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?