Bérlakás-botrány: mindenki mindenkit feljelentett

Desktop
Szegély utca, illusztráció

A Magyar Hang írása miatt helyreigazítást kért a laptól, és feljelentést tett ismeretlen tettes ellen rágalmazás miatt az önkormányzat. 

A Magyar Hang július 19-25-i számában megjelent „Visszakaptam a gyilkosaimat”, illetve a lap weboldalán július 24-én 17 óra 36 perckor közzétett „Bűnözőknek biztosított szociális bérlakást Kőbánya önkormányzata” című cikk miatt kérte a rendőrség vizsgálatát.

A cikk szerint egy korábban remek MSZP-s kapcsolatokkal rendelkező család feje és fia még 2006-ban megpróbált végezni a szomszédjukban lakó hölggyel, aki feljelentette őket. A gyilkossági kísérletet elmarasztaló ítéletet követően a famíliát esztendőkkel később mondvacsinált okokra hivatkozva elköltöztette a kerület immár fideszes vezetése, noha megtehette volna, hogy ez ügyben a valós anomáliákra (tartozás, emberölési kísérlet) támaszkodva nem hosszabbít velük szerződést. Ehhez képest a Gyömrői úton lakást biztosított számukra, majd évek múlva visszaköltöztették őket áldozatuk szomszédságába, egy immár felújított bérlakásba.

A D. család 2011-és 2014 között jelentős lakbértartozást halmozott fel, ez azonban már elévült, mert a vagyonkezelő éveken át nem élt sem fizetési felszólítással, sem más igényérvényesítéssel.

"A cikk több vonatkozásban is valótlan állítást, illetve rágalmazó tényállítást fogalmaz meg. A két helyi lakó vitájáról szóló cikk szerint a Kőbányai Önkormányzat kettős mércét alkalmaz, és „bűnözőket” hoz kedvező helyzetbe ingatlanai bérbeadásánál. Ezzel szemben a valóság az, hogy a cikk által említett esetben a kerület az önkormányzati lakások bérbeadását meghatározó,a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló ... önkormányzati rendelete szerint járt el. Ezek alapján az Önkormányzat nem vizsgálhatja a bérbeadás előtt a bérlők büntetlen előéletét, a különleges adat kezelésére az Önkormányzat nem jogosult, az ingatlanok bérbeadását ez nem befolyásolhatja. Ezen felül az érintett esetben az Önkormányzatnak a bérbeadásnál nem volt mozgástere, ugyanis jogerős bírósági ítélet tette kötelezővé a D. család visszahelyezését a korábbi, Szegély utcai ingatlanba. 

Valótlan és a rágalmazás minősített esetét valósítja meg emellett az az állítás, hogy a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. megkárosította saját ingatlanát. A valóság ezzel szemben az, hogy a D. család 2010-ben bérleményük tetőszerkezetének életveszélyes állapota miatt szavatossági pert kezdeményezett, és kérte a bíróságot, hogy kötelezze az Önkormányzatot a Szegély utcai bérlemény rendeltetésszerű használatra alkalmas állapotának visszaállítására. Az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások kezelői feladatait ellátó Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. a bérlemény állapotára figyelemmel, ideiglenes jelleggel helyezte át a bérlőket a Gyömrői úti ingatlanba. A Vagyonkezelő nem fűrészelt el gerendát a bérlemény fölött, és nem károsította meg a tulajdonát. Ezen felül a cikkben említett tetőtéri beépítés a Szegély utcai ingatlanban engedély nélkül történt, utólag kapott fennmaradási engedélyt, és az akkori tulajdonosnak építésügyi bírságot kellett fizetnie" - írja az önkormányzat közleményében.

Feljelentést tett a Magyar Hang cikke kapcsán az LMP kőbányai önkormányzati képviselője, Tóth Balázs is, ismeretlen tettes ellen hanyag kezelés bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt a Központi Nyomozó Főügyészségen.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?