Teljesen felfordul a közlekedési rend a Nyugati téren és a Népligetnél is!

Desktop

Október 15-től (vasárnaptól) az M3-as metróvonal északi szakaszán novemberben kezdődő felújítási munkái miatt két fontos változás lép életbe a közúti forgalmi rendben. 

A Nyugati téren megszűnik a Bajcsy-Zsilinszky útról a Nagykörútra, illetve a Nagykörútról a Bajcsy-Zsilinszky útra történő balra kanyarodási lehetőség, az Üllői úton a Népligetnél pedig új jelzőlámpás csomópontot építenek ki. Vasárnap a kisebb forgalmú reggeli órákban, a metró üzemkezdetétől körülbelül 8 óráig az M3-as metró nem közlekedik, helyette pótlóbusz viszi az utasokat a teljes metróvonalon.

A metrópótló buszok útvonalának két pontján, a Nyugati téren és az Üllői úton vasárnaptól életbe lépő új forgalmi rend várhatóan egy évig érvényben marad.

Eszerint:

  • A Nyugati téren a metrópótló autóbuszok nem a felüljárón, hanem azzal párhuzamosan, de szintben haladnak át a Váci utat és a Bajcsy-Zsilinszky utat összekötő csomóponton, ezért ideiglenesen megszűnik a Bajcsy-Zsilinszky útról a Szent István körútra, a Margit híd irányába, illetve a Teréz körútról a Bajcsy-Zsilinszky útra, a belváros irányába való balra kanyarodási lehetőség.
  • A metrópótló autóbuszok az Üllői út helyett egy szakaszon a Népligeten keresztül közlekednek majd. Az Üllői út és a Borbás Vince sétány találkozásánál a metrópótló autóbuszok balra, az Üllői útra történő kihajtásának elősegítése érdekében új jelzőlámpás csomópontot építenek ki, a Hazslinszky Frigyes sétánynál pedig új gyalogátkelőhelyek épülnek.

Október 15-én (vasárnap) az első járatindulástól körülbelül reggel 8 óráig az M3-as metró teljes vonalán pótlóbusz közlekedik a metró helyett, M3-as jelzéssel, a metró vonalát és megállóhelyeit követve. Ezért az első metrószerelvény Kőbánya-Kispest felől Újpest-Központ felé 7:42-kor, Újpest-Központ felől Kőbánya-Kispest felé pedig 8:22-kor indul. 

Mivel a pótló autóbusz a Ferenciek tere metróállomást nem érinti, az Astoria és a Ferenciek tere állomás közötti szakaszon közlekedő autóbuszok pótló járatnak minősülnek. A pótlás miatti átszállás nem minősül útmegszakításnak. A pótló autóbuszokról az M3-as metrópótló járatra történő átszállásnál az egyszeri utazásra szolgáló jegyek – a vonal- és gyűjtőjegyek, valamint az átszállójegy – használata esetén nem kell új jegyet kezelni, hanem a már kezelt jeggyel lehet tovább utazni. 

A kezelt vonal- és gyűjtőjegyeket átszállás után a jegy számkocka nélküli végén ismét kezelni kell (a nyomdai kivitelű, tömbbe fűzött gyűjtőjegyeket ehhez természetesen ki kell tépni a tömbből). A mindkét végén számkockával ellátott, egy darabból álló átszállójegyet a pótló járatnak minősülő autóbuszokról az M3-as metrópótló járatra vagy viszont történő átszállásnál nem kell újra kezelni, mivel az mindkét végén számkockával rendelkezik, amelyet a pótlástól függetlenül korábbi átszálláskor már kezeltek, vagy későbbi átszálláskor kezelni fognak.

Az M3-as pótlóbuszon megkezdett utazások esetén az M1 és M2 metróra történő átszállásoknál a szakaszjegy - mivel a felszállás helye nem állapítható meg - az átszállástól, azaz M3 vonalon történt (másodszori) kezelés helyszínéhez képest számított legfeljebb 2 megállóig, azaz a Nyugati pályaudvar, a Kálvin tér, az Opera vagy a Vörösmarty tér megállóig használható. Az M4 vonalra történő átszállásnál ugyanígy kell eljárni, átszállás esetén a metrószakaszjegyek ezen a vonalon a Szent Gellért tér illetve a II. János Pál pápa tér megállóig használhatók.

A pótló autóbuszokon megkezdett utazásnál – mivel ebben az esetben a felszállás helye csak a Ferenciek tere megálló lehet – a szakaszjegy az átszállástól, azaz M3 vonalon történt (másodszori) kezelés helyszínéhez képest számított legfeljebb 3 megállóig, azaz a Nyugati pályaudvar M vagy a Klinikák megállóig használható. Ennek oka, hogy a Ferenciek tere M – Astoria M szakasz a pótlás miatt szükséges többlet megálló.

Az M1, M2 és M4 vonalon megkezdett utazások esetén a pótló járatokra történő átszállásoknál a kezdő megállóhoz képest kell megállapítani a szakaszjegy érvényességét, azaz a 3 megálló távolságot az eredeti, pótlás nélküli helyzethez képest kell vizsgálni.

Mivel a vonal- és átszállójegyeket a metróhálózaton belüli átszállásnál nem kell újra kezelni, pótlás esetén egyes utazásoknál harmadszori felszállás is szükséges lehet – pl. Opera és a Ferenciek tere között –, ezért a második átszállásnál a már kétszer kezelt jegyeket nem kell újra kezelni - írja a BKK.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?