Tudtad? Csak egy kutyát szállíthatsz a járműveken

Desktop
a kép illusztráció

Több kutyád is van? Tudod, hogyan utazhatsz vele szabályosan? Egyedül sehogy.

A BKK nemrégiben - október 25-én - módosította üzletszabályzatát. A jelenleg érvényben levő szabályozás többek között a kutyák - élő állat - szállításának feltételeit is rögzíti.

Eszerint a kutya zárt szállítóeszköz nélkül csak szájkosárral (vagy egyéb, harapást gátló eszközzel) és pórázon vezetve, díjfizetés ellenében szállítható (a segítő kutya szájkosár nélkül is szállítható), az őt szállító utasnak pedig rendelkeznie kell a kutya oltási bizonyítványával, amit kérésre az ellenőrnek be kell tudni mutatni.

A kutya - méretétől függetlenül -  egy vonaljeggyel utazhat, de számára az átszállójegy például a vonal teljes hosszára érvényes. Kutyaszállításra 24 órás jegy, 72 órás jegy, hetijegy és 5/30-as napijegy is használható, valamint havi kutyabérlet is kiváltható.

Kutya zárt szállítóeszköz nélkül a járművek ülésén nem szállítható. Kikerült a szabályzatból az a pont, miszerint a kutya csak a járművek peronján (ajtók mellett található egybefüggő padlófelület) szállítható, így már nem kell az ajtók mellett állni velük.

Egy utas csak egy kutyát szállíthat. Ha több utas is szállít kutyát egy járművön, kocsinként legfeljebb annyi kutya szállítható, amennyi peronnal az adott jármű rendelkezik. A segítő kutyákra ez a korlátozás nem vonatkozik. 

Minden esetben a kutyát szállító utas(ok) felel(nek) azért, hogy az állatok egymást, illetve a többi utast ne zavarják vagy veszélyeztessék, a járműben kárt ne okozzanak. Amennyiben a kutya viselkedése a többi utast zavarja vagy veszélyezteti, a kutyát szállító utas a kutyával együtt kizárhatja az utazásból, hiába van érvényes jegye vagy bérlete.

Az üzletszabályzat részletesen is elolvasható a BKK oldalán.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?