Új könyv a budapesti HÉV történetéről

Desktop

Ma is megvan a XI. kerületben, a Fehérvári úton az egykori „finánc-laktanya”. Itt szállásolták el hajdanán a HÉV-veken is szolgálatot teljesítő vámosokat. Ma már alig tudja valaki, hogy az 1940-es évekig a Budapest határán bejövő szerelvényekre felszálltak „fináncok" és megvámolták a fővárosi piacokra hozott élelmiszereket. Ha mondjuk egy nagytétényi gazdálkodó élő tyúkot, tejet, tejfölt és gyümölcsöt hozott, ezek az áruk az Albertfalva kitérő, Rómaifürdő, Rákosfalva és Pesterzsébet „határállomásokon" vámkötelessé váltak. Azt a többlethasznot, amit egy-egy fővárosi piacon el lehetett érni, a nem csekély útiköltség és a vám sokszor szinte nullára redukálta ahhoz képest, mintha helyben adta volna el a termelője. 

Ez az érdekesség már nem fért bele a frissen megjelent, 180 oldalas „Az elővárosi vasút" címet viselő kötetbe, amely a budapesti HÉV-ek történetéről szól, s amelynek szerzője Kertész Z István kiváló helytörténész. A szerző ugyancsak kihagyta a kötetből a HÉV-ek „dohányzástörténetét". 

Csak az idősebbek emlékezhetnek arra, hogy a HÉV-eken voltak dohányzó és nemdohányzó kocsik is. Még a napjainkban közlekedő szerelvényeken is hosszú ideig volt még hamutartó és szemetes láda. A leghosszabb HÉV-vonalunkon, a ráckevein tiltották meg utoljára, hogy a kocsikban pöfékelhessenek az utasok, pedig éppen e járattal kapcsolatban dúlt a legtöbb vita arról, hogy a szerelvényeken arányaiban túl sok a dohányzó kocsi.

A régi térképeken látni például, hogy Szentendrén hajdanán hatalmas hurokban fordult vissza a pálya. Ám ezen a hurkon - tudtuk meg a szerzőtől - sohasem jártak körbe a szerelvények, ez csak a tehervonatok osztályozását és rakodását segítette. Az 1920-as évektől jó hét kilométeres kötélpálya kötötte össze az állomást a dömörkapui hatalmas, nyíltszínű fejtéssel működő bányákkal, s ez a kötélypálya is az ívhez csatlakozott.

A 180 oldalas kötetet kihajtható, színes térkép egészíti ki, amelyen az összes mostani és volt HÉV-vonal fel van tüntetve. 

Az elővárosi vasút című kötet kapható a Kornétás Kiadó könyvesboltjában kapható: 
1138 Budapest, Népfürdő utca 15/D
Telefon: 06-1 359-1964

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?