A szakszervezet szerint csak városi legenda, hogy a buszsofőrök a klímán spórolnak

Desktop
Illusztráció (fotó: TripAdvisor)
Illusztráció (fotó: TripAdvisor)

A BKV buszvezetői álláshirdetésében üzemanyag-megtakarításból eredő bérpótlékot ajánl a jelentkezőknek. Ezt azonban nem akkor kapják a sofőrök, ha nem használják a klímát. Ha a buszban meleg van, annak más az oka – fejtette ki Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke az InfoRádióban.

Mint mondta, a klíma használatának szigorú előírása van, 24 fokos hőmérsékletnél a megrendelő, például a BKK, elrendeli a klímahasználatot, és ellenőrzi is. Ha a járművezető nem kapcsolja be a légkondicionálást, jelentős anyagi megvonásban részesül, ezért nem érné meg kikapcsolni azt.

Naszályi szerint már csak azért sem életszerű a feltételezés, mert bár az üzemanyag-megtakarítás után kapnak extra juttatást a sofőrök, de a klímás időszakban emelt normával járnak a buszok, így az üzemanyag-megtakarítás megmarad.

A szakszervezeti vezető arról is beszélt, hogy még mindig futnak olyan járművek, amelyekből gyárilag hiányzik a klíma. Ha egy buszon van klíma, de elromlik, azt a vezető köteles jelezni. Ilyenkor a járművet lecserélik, elvileg olyan busz nem kerülhet forgalomba, amelyben van klíma, de nem működik. A gyakorlat gyakran csúcsforgalom idején felülírhatja ezt a szabályt – mondta Naszályi Gábor.

Az EKSZ közleményben utasította vissza a buszvezetőket érő alaptalan támadásokat. Szinte már tömegek állítják, hogy a sofőrök szándékosan nem hűtik az utasteret, és ebben a hangulatteremtésben élen jár a legnagyobb közösségi portálon szerveződött csoport.

„Hadjáratról van szó a sofőrök ellen, és felháborító, hogy a munkáltatók egyike sem szólal meg alkalmazottai védelmében” – hangsúlyozta a szakszervezet elnöke.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?