Tudod, kinek a feladata a csúszós, jeges utak takarítása? Íme az összefoglaló!

Desktop
A csúszós, jeges utak balesetveszélyesek - olvasói fotó

Télen a csúszóssá váló, lejegesedő utak rendkívül balesetveszélyesek lesznek. Íme egy kis tájékoztató arról, ki a felelős az utak takarításáért:

A téli időszakban az FKF (Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit) Zrt. feladata Budapest szilárd burkolatú útjainak, közjárdáinak, közlépcsőinek hóeltakarítása és síkosságmentesítése, a balesetmentes közlekedés feltételeinek biztosítása.

A feladatok végrehajtásakor a fontossági sorrend: hidak, felüljárók, a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre vezető út, a Budaörsi út (M1, M7), az M3-as, az M5-ös autópályák és a 2., 6., 10., és 11-es főközlekedési utak fővárosi bevezető szakaszai, autóbuszvonalak hegyvidéki szakaszai, egyéb autóbusz- és közösségi közlekedési útvonalak, kórházakhoz, rendelőintézetekhez, a lakossági ellátást biztosító logisztikai bázisokhoz vezető utak. A 2.100 kilométer hosszúságú mellékútvonal-hálózaton csak a főutak rendbetétele után kezdődhet meg a munkavégzés.

A tömegközlekedési megállók területén a jégmentesítést a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. végzi.

A fővárosi önkormányzati tulajdonú zöldterületek, parkok takarítását a Főkert Nonprofit Zrt. látja el.

Az ingatlanok - lakóházak, üzletek - előtti járdák takarítása, síkosságmentesítése az ingatlanok tulajdonosainak, üzemeltetőinek a kötelessége.

A kerületi kezelésben lévő közterületi járdák (parkokon, tereken, sétányokon átvezető gyalogjárdák), parkok, zöldterületek tisztításáról az önkormányzatok gondoskodnak.

A tulajdonosoknak jogi felelősségük is van: ha valaki a veszélyessé vált járdán elesik, kötelező az “okozott” kárt megtéríteni, sőt, bizonyos esetekben akár gondatlanságból elkövetett bűncselekmény miatt is felelősségre vonható a tulajdonos.

A főváros köztisztasági rendelete szabályozza a síkosságmenetesítési feladatokat.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek