Szeptemberben jön az 5-ös metró!

Desktop
a kép illusztráció

Szokjátok az új nevet: 5-ös metró.

A fővárosi közgyűlés döntött arról, hogy a H5-ös HÉV vonalat - tekintettel annak fontosságára, utasforgalmának nagyságára - 2019. szeptember elsejétől a főváros M5-ös metróvonalaként nevezzék át. Felkérték a BKK-t a szükséges módosítások átvezetésére.

Emellett a fővárosi önkormányzat kezdeményezi azt is, hogy a H5-ös vonal Békásmegyer és belváros közötti szakaszát süllyesszék a föld alá. Óbuda közlekedési problémája, hogy a várost kettészelő HÉV négy szintbeli kereszteződése akadályozza a helyi közúti közlekedést, ezért indokolt a föld alá süllyesztés.

További főbb óbudai tervek:

  • az 1-es villamos meghosszabbítása a Bécsi úton, a Vörösvári út – Aranyvölgy szakaszon, a külső végállomásnál P+R parkoló kialakítása (erre a projektre a 2021-2025 közötti időszakban biztosítanak forrást)
  • Pacsirtamező utcai villamos kialakítása: itt 1981-i járt villamos, akkor a vonalat felszámolták, és az Óbudai lakótelet, valamint belső-óbudai térséget buszok szolgálják ki mind a mai napig. A Pacsirtamező utcai villamos vonal megépítésével és a budai villamoshálózatba integrálásával javulnak a közlekedési kapcsolatok.
  • Aquincum Duna-híd építése: a projekt a Körvasút-menti körút kiépítésének része, melynek az első, 10-es út – M3 autópálya közötti szakasza szerepel a BMT projekt-elképzelései között - írja az önkormányzat. 

Időközben Tarlós István főpolgármester is megszólalt az ügyben: ostobaságnak nevezte azt, szerinte az átnevezésre nincs is jogosítványa a fővárosnak. A HÉV-et ugyanis visszaadták az államnak, egészében a MÁV tulajdonában van. A tervezett összekötés nem klasszikus metróépítés, csak egy minimális szakaszon mélyépítés, és ő még akkor se nevezné metrónak, amikor megvalósul.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek