A közlekedési szakértő örökre elvenné azoknak a jogosítványát, akik vezetés közben mobiloznak

Desktop
A kép csak illusztráció, fotó: BBC
A kép csak illusztráció, fotó: BBC

Sokaknak még azt a hatalmas technikai kihívást sem sikerült kezelniük, hogy ha már muszáj autóvezetés közben telefonálniuk, akkor tegyék azt a kezüket szabadon hagyva, kihangosítóval, vagy "fülessel".

És közben itt az újabb kihagyhatatlan kihívás, vezetés közben közösségi oldalak böngészése, lájkolása, bátrabbaknak élő közvetítés sugárzása az útról. Lehetőleg valami bravúros és teljességgel szabálytalan előzés, gyorsulás közben, természetesen a képernyőt bambulva, kézben tartott készülékkel.

Az eddigi szomorú rekordot Magyarországon az a romániai idénymunkásokat szállító kisbusz tartja, amelyik sofőrje tavaly májusban kilenc halálos áldozatot követelő balesetet okozott, mert vezetés közben a Facebookon közvetített. 

Dobrocsi Endre közlekedésbiztonsági szakértő szerint egyszer és mindenkorra ki kellene tiltani a forgalomból azt, aki vezetés közben okostelefont használ.

Aki fészbukozik, csetel, az mintha bekötött szemmel vezetne. Egy jó vezető reakcióideje 0,7 másodperc, ez nő meg jelentősen, ha vezetés közben másra figyelünk. Ráadásul adódhatnak olyan forgalmi helyzetek, amelyekben mindkét kezére szüksége van a sofőrnek, például egy durrdefekt vagy egy járdáról váratlanul lelépő gyalogos esetén. A tragikus következményeket pedig utólag már nem lehet meg nem történtté tenni.

A KRESZ jelenleg így rendelkezik: „A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat.” Ez eléggé egyértelmű, nem csak a telefonálásra, hanem bármiféle gombnyomogatásra is volantkozik. Annyira, hogy a bíróság döntésében a híváselutasítás gomb megnyomását se fogadta el egy ilyen esetben. Ítéletében kimondta, hogy a KRESZ fenti előírását a mobiltelefon vezetés közben történő kézben tartása önmagában nem valósítja meg. „A szabályszegéshez szükséges az is, hogy a gépjárművezető a kézben tartott mobiltelefon valamilyen funkcióját használja. Vezetés közbeni telefonhasználat megtiltása a közlekedés biztonságát szolgálja, mert a mobiltelefon használata elvonhatja a gépjárművezető figyelmét és veszélyhelyzet alakulhat ki. A veszélyhelyzet kialakulásához bármilyen rövid időtartamú mobiltelefon-használat elegendő, így a mobiltelefon egyik gombjának megnyomásának időtartama is.”

Ugyanakkor a KRESZ szerint a tilalom megszegése csak tettenérésnél szankcionálható, és a büntetés fix összeg: a szabályszegővel szemben 10 ezer forint helyszíni bírságot kell kiszabni. Ha feljelentés  történik, akkkor 20 ezer forint.

Ha elgondolod, hogy akár csak egy pillanatnyi oda nem figyelés mekkora bajt okozhat, inkább szerezz be valamilyen kütyüt, ha tudod magadról, hogy nem állod meg telefonálgatás vagy a térkép piszkálása nélkül. A szakértők biztosan tudnak segíteni, fülbe dugható mikrofonos cuccot szinte fillérekért kaphatsz, a telefon legtöbb funkciója, ha jól van beállítva, hanggal vezérelhető. Ügyesebbek próbálkozhatnak akár szövegek diktálásával is. 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?