Ünnepi fények, jászol, fenyőfa a tó közepén: november végén kezdődnek az adventi programok

Oszd meg másokkal!

Desktop
Fenyőfa a Mély-tó közepén 2015-ben (fotó: ittlakunk.hu - Lezseren)
November 27-én, vasárnap kezdődik a kőbányai advent, mely többféle programot kínál a kerületben. A műsorok között érdemes válogatni, hiszen mind a felnőtt, mind a gyerekprogramok sokrétűek: koncert, gyerekműsor és kézműves foglalkozás egyaránt található közöttük. 
 
Idén november 27-e advent első vasárnapja. Ezen a napon kapcsolják fel az ünnepi díszvilágítást az Újhegyi sétányon. Délután 15.45-től szerelemlakatokat is el lehet helyezni a vízlépcsőnél.
 
December 18-án pedig 16 és 18 óra között ünnepi fényjátékot nézhetünk meg az Újhegyi Közösségi Háznál.
 
Nem maradhat el a Mély-tó közepén a fenyőfa, a Szent László téren pedig a jászol felállítása sem. Ráadásul idén már két ingyenes jégpálya is várja a kerületieket.
 
Az advent a karácsonyra való lelki felkészülés négy vasárnapot felölelő időszaka, Jézus születésének ünnepére való várakozás.
 
Az adventi készület hagyománya a 4. századból ered, amikor a vízkeresztkor tartott keresztelések előtt háromhetes előkészületi időt tartottak. A következő században ez a várakozás átalakult: már a karácsonyra, Krisztus születésének ünnepére készültek lelkileg a keresztények az ünnepet megelőző hat héten keresztül, ebből rövidült le a négy vasárnapot átívelő adventi időszak.
 
A három lila és egy rózsaszín gyertyával feldíszített adventi koszorú hagyománya a közös karácsonyvárást segíti, egyre inkább nemcsak a templomban, hanem a családokban és más közösségekben is. A gyertyák színei szimbolikus jelentőséggel is bírnak: a lila a bűnbánatra, a rózsaszín az örömre utal.
 
A legjellegzetesebb adventi liturgia a napfelkelte előtt tartott hajnali "angyali mise", a roráté - ez a Szűz Máriával való várakozás népi megnyilvánulása. Az adventi időszakban a templomi oltárokat nem díszítik virággal, az orgona csak az énekek kíséretére szorítkozik, a miséző pap violaszínű miseruhát ölt.
 
Az advent egyik kedvelt szokása még a keresztény családok közös, úgynevezett Szent Család-járása. Ennek során egy kisebb közösség tagjai vagy több család gyűlik össze hétről hétre más-más otthonban a Szűz Máriát, Szent Józsefet és a gyermek Jézust ábrázoló kép előtt, hogy együtt imádkozzanak. 
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?