Bezár a Planetárium!

Oszd meg másokkal!

Desktop
(fotó: ittlakunk.hu)

A tavalyi beázás után ugyan még kinyitott a népligeti Planetárium, de az épület állapota annyira rossz, hogy kénytelen bezárni a kapuit: június 18-án határozatlan időre bezár - írja a pestbuda.hu.

Állami támogatásra lenne szükség a felújításhoz és az újranyitáshoz, a javításokat, fejlesztéseket önerőből az intézmény nem tudja fedezni. A támogatásról viszont csak őszre várható leghamarabb döntés.

Az épület mára balesetveszélyessé vált. A szerkezetileg hibás, lapos tetőszerkezet annyira beázik, hogy használhatatlanná vált a ruhatár teljes területe, a női mosdó több fülkéje. A látogatói körfolyosót és a személyzeti részleget nem lehet lezárni, itt vödröket kerülgetnek az itt dolgozók és a látogatók az esős napokon. A körfolyosón hatszáz égő imitálja a csillagos égboltot, ezek vezetékei miatt a beázás zárlatot, tüzet, áramütést okozhat.

A kupolán kívül gyakorlatilag mindenhol vissza kellene bontani a tetőt és egy teljesen más konstrukcióval újjáépíteni. A 23 méter átmérőjű félgömb alakú kupola és a vetítőterem is nagyon rossz állapotban van. A kupola belső burkolata az 1970-es években használt fehér, de lyukacsos fémlapokkal van bélelve, amely már csak a találkozási pontokon fehér, a többi felület teljesen elszürkült a portól. Takaríthatatlan, pedig mosással, porszívózással, festéssel is próbálkoztak már az itt dolgozók. 

Az állami támogatás problémája az is, hogy az intézmény a Népligetben áll, amely az állam, a fővárosi és a X. kerületi önkormányzat osztatlan közös tulajdona. Amíg ezt nem rendezik, vagyis az állam a Planetárium néhány száz négyzetméterét nem tudja kisajátítani, addig valószínűleg semmi nem fog történni - írja a portál.

Aki még szeretné megnézni a Planetáriumot, az június közepéig megteheti, május 27-én (szombaton) gyereknap alkalmából pedig a gyerekek ingyen látogathatják a műsorokat. Használjátok ki!

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek