Láttátok már a kőbányai pincerendszert? Most megnézhetitek!

Oszd meg másokkal!

Desktop
A kőbányai pincerendszer (fotó: ittlakunk.hu - Lezseren)

Kőbánya híres, több mint 30 kilométer hosszú pincerendszere évente csak párszor – és kizárólag vezetéssel - látogatható. 

Aki szeretné megnézni, a Szent László napokon - június 21. és 24. között - újra megteheti: a Kőbányai Vagyonkezelő oldalán lehet regisztrálni rá. A túra negyedóránként indul a Bánya utca 35. alatti bejárattól!

A terület első elnevezése „Kőér” volt, és IV. Béla király egy 1244-ben kelt oklevelében bukkant fel először. Az itt bányászott mészkő Pest egyik legfontosabb építőanyaga lett. Kitermelése az 1838-as pesti árvíz után ugrott meg jelentősen.

A külszíni fejtést a szőlő- és bortermelés miatt elvetették és inkább a földalatti bányászat mellett döntöttek. A bánya többnyire 10-15 méterre van a felszín alatt.

Az itt kitermelt kövekből épült fel többek között a Lánchíd két pilonja, a Margit híd kő elemei, a Citadella, a Mátyás-templom, a Halászbástya, vagy Pesten az Egyetemi Könyvtár, a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Állami Operaház épülete, illetve az Andrássy út számos palotája, valamint számtalan bérház, sőt még az 1911-es kecskeméti földrengés után is innét szállították az építőanyagot a kecskeméti református templom újjáépítéséhez is, noha a kitermelés már az 1890-es években gyakorlatilag megszűnt.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek