Új föld, új szerencse: szerelem, uzsora, botrány a régi Budapesten

Desktop

Peterdy Tili telegráf-hivatalnoknak tanul, de félbe kell hagynia tanulmányait és hazautaznia, hogy segítse apját óriási vállalkozásában: Budapest új negyede, a Tisztviselőtelep létrehozásában. Tizennyolc évesen egyszerre kell megküzdenie nagyravágyó anyjával, az anyjának udvarló – a szép lányt is megkörnyékező –, behízelgő modorú tanárral, valamint az apját mind jobban behálózó uzsorással és saját érzelmeivel.

Tolnai (vagy ahogy marosvásárhelyi lelkészi évei alatt egy publicisztikában nevezték: Dr. Revolver) Lajos, a magyar irodalom és közélet XIX. századi fekete báránya 1888-ban írta meg Új föld, új szerencse című regényét. 1890-ben a Pesti Napló közölte folytatásokban a művet, de a Tolnaira jellemző kíméletlen gúnnyal megírt magán- és közéleti botrányok azonban olyan felháborodást szültek az érintettek körében, hogy vehemens tiltakozásukkal megakadályozták, hogy könyvben is megjelenjen – egészen mostanáig. A regény mellett a lap főszerkesztőjéhez látogató delegációt kifigurázó, Nem fog megjelenni! című vezércikket és az azonos témájú, A telep angyala című elbeszélést is megtalálja kötetünkben, amihez a Tisztviselőtelep 1891-ben megrajzolt térképét is mellékeltük.

A születése után 130 évvel megjelenő első kiadás megvásárolható a könyvesboltokban, illetve 20% kedvezménnyel megrendelhető közvetlenül a kiadótól.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek