Két napig ismét látogatható a közel 150 éves Ihász utcai víztároló!

Desktop
A Vízművek víztározója (fotó: vizmuvek.hu)

A víz világnapja alkalmából ismét megnyitja kapuit a Fővárosi Vízművek leglátványosabb létesítménye, az Ihász utcai víztározó. Az 1871 óta üzemelő kőbányai medence a mai napig Budapest ivóvízellátó rendszerének fontos része, az év meghatározó részében víz tárolására szolgál. 

Iskolai csoportok számára március 22-én, pénteken 9 és 15 óra között biztosítják a bejárást. Egyéni látogatók március 22-én, pénteken 9-15 óra között, valamint március 23-án, szombaton 9-16 óra között nézhetik meg az épületet.

Március 22-én 30 fős csoportokban engednek be, erre regisztrálni kell. Március 23-án nincs regisztráció, érkezési sorrendben, a telep befogadó képességének függvényében engedik be a látogatókat. Regisztrálni a vízművek oldalán lehet.

A víztároló 1869 és 1871 között hazai téglából épült és a mai napig kifogástalanul működik. A hatalmas csarnokok és azok oszlopai, a téglaboltozatos födém háromhajós templom hatását kelti. A kétemeletnyi magas építészeti művet 1970-ben további négy, 5000 köbméteres medencével bővítették.

A vízellátás legrégebbi, még ma is működő, káprázatos létesítménye a X. kerületi Ihász utca 29. szám alatt található. A medencének helyet adó terület pedig ősfáival, növényritkaságaival arborétumnak is beillene – írja a Fővárosi Vízművek.

A létesítmény megközelítése tömegközlekedéssel ajánlott, mert a parkolás a környéken nehézkes. Az Örs vezér tere és Kőbánya-Kispest felől a 85-ös, Kőbánya Alsó vasútállomás felől a 185-ös busszal, míg a Puskás Ferenc Stadiontól a 95-ös, a Kápolna tértől a 217-es busszal érhető el.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?

Hirdess nálunk!

Szeretnéd, ha a kerület lakói tudnának szolgáltatásaidról, termékeidről, boltodról, vendéglátó-helyedről? Hirdess nálunk! Meglásd, egyáltalán nem drága – és megéri. A részletekért kattints ide!

Legyél a szerzőnk!

Rendszeresen írnál a környéked eseményeiről, boltjairól, kocsmáiról, kulturális programjairól, utcáiról és játszótereiről? Ne habozz, vedd föl velünk a kapcsolatot!

Partnerek