Vezetett túra a kőbányai pincerendszerben!

Desktop
A kőbányai pincerendszer (fotó: ittlakunk.hu - Lezseren)

Kőbánya híres, több mint 30 kilométer hosszú pincerendszere évente csak párszor – és kizárólag vezetéssel - látogatható. A Kőbánya alatt húzódó pincerendszert most ti is végigjárhatjátok!

A Kertvárosi Időutazó május 22-én, szerdán 10 órakor pincetúrára várja az érdeklődőket. A pincelátogatás mellett Kőbánya szecessziós értékeit is útba ejtik:

"Szecessziós szépségeket látunk, a gyönyörű Szent László templomot (Lechner) és a gimnáziumot, majd a kőbányai pincerendszerben sétálunk, ahol a bányászatról és a sörgyártásról is hallunk. A tűzoltómúzeumban szórakoztató vezetéssel a rómaiaktól napjainkig követjük a „tűz útját”, és megismerkedünk a nagy tűzesetekkel. Végül elsétálunk a felújított egykori zsinagógához - és csodálkozunk..." - olvashatjuk az Időutazó ajánlójában.

A vezetett túra részvételi díja 1800 forint. A túrára előzetesen regisztrálni kell a kertvarosiidoutazo@gmail.com e-mail címen vagy a 0620/9310-800-as telefonszámon!

Aki érdekel a pincerendszer múltja, íme egy kis érdekesség: a terület első elnevezése „Kőér” volt, és IV. Béla király egy 1244-ben kelt oklevelében bukkant fel először. Az itt bányászott mészkő Pest egyik legfontosabb építőanyaga lett. Kitermelése az 1838-as pesti árvíz után ugrott meg jelentősen.

A külszíni fejtést a szőlő- és bortermelés miatt elvetették és inkább a földalatti bányászat mellett döntöttek. A bánya többnyire 10-15 méterre van a felszín alatt.

Az itt kitermelt kövekből épült fel többek között a Lánchíd két pilonja, a Margit híd kő elemei, a Citadella, a Mátyás-templom, a Halászbástya, vagy Pesten az Egyetemi Könyvtár, a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Állami Operaház épülete, illetve az Andrássy út számos palotája, valamint számtalan bérház, sőt még az 1911-es kecskeméti földrengés után is innét szállították az építőanyagot a kecskeméti református templom újjáépítéséhez is, noha a kitermelés már az 1890-es években gyakorlatilag megszűnt.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?