A 20 legkedveltebb Budapest környéki szabadvízi strand listája – az ittlakunk.hu olvasóinak ajánlásaival, tippjeivel

(fotó: ittlakunk.hu)
(fotó: ittlakunk.hu)

Összegyűjtöttünk néhány népszerű strandolós helyet olvasóinktól a főváros környékén. Az alábbi listában megtaláljátok róluk a lényeges információkat. Ha hibás adattal találkoztok, esetleg nektek is vannak további ötleteitek, írjátok meg!

A könnyebb követhetőség érdekében északról délre haladunk a helyszínekkel.

NAGYMAROSI DUNA-PART:

Nagymaros - fotó: ittlakunk.hu

Belépés: ingyenes

Nyitvatartás: folyamatosan

Szolgáltatás: büfé, vendéglő, WC, öltözési lehetőség, játszótér

Szépen kiépített vízpart fogad a komp állomás mellett: itt a sekély víznek szinte nincs is sodrása, a parton zuhanyzók és öltözők épültek, valamint több büfé, fagylaltozó közül is választhatunk, ha megéheztünk. A nagymarosi strand is ingyenes, és a látvány - szemben a visegrádi várral- igazán csodálatos. Nagymarosig 840 forintba kerül a teljes árú vonatjegy Újpestről (menetidő: 45 perc), 1120 forintba a Nyugatiból.

 

KISOROSZI SZIGETCSÚCS

Csodás panoráma

"Ide ugyan nem lehetetlen, de nehéz tömegközlekedéssel menni. Valószínűleg ez a Dunakanyar legszebb strandja. Sajnos a büfé nem az igazi, más kajaszerző hely pedig csak a Rácz fogadó van bent a faluban (a szigetcsúcs a falutól északra van pár kilométerre, aki gyalog érkezik, erre számítson). Tehát ha ide akarsz jönni, a legjobb, ha hozol magaddal kaját. Arra is készülni kell, hogy csúcsidőben gyakorlatilag megtelik az egész környék, néha parkolót is alig találni" - írta olvasónk a strandról.

 

DUNABOGDÁNYI SZABADSTRAND

Kellemesen homokos part

"Klassz strand, ingyen van, van több büfé és étterem is (a Forgó étterem nagyon jó, de nem olcsó), a közeli Heim pékségbe is bemehetünk szendvicsért és kakaós csigáért, ha nyitva van, és hétvégén is jól nyitva van" - írta olvasónk.

"Lehet jönni busszal Újpestről, vagy HÉV-vel Szentendrére és onnan busszal. A 11-es úthoz nagyon közel van a strand, két-három perc séta. Arra kell figyelni - és ez minden 11-es út mentén lévő helyre igaz, hogy - főleg hétvégén - tömött kocsisorban kell araszolni délelőtt kifelé, este pedig befelé".

 

DOROGI-TÓ vagy PALATINUS-TÓ

Palatinus-tó - olvasói fotó

Belépő: felnőtt belépő 550 forint, gyerek belépő 14 éves korig 250 forint. Délután kedvezményt is adnak!

Nyitvatartás: május 15-től szeptember 15-ig között hétköznap 9-19 óra, hétvégé 9-20 óra között tart nyitva

Szolgáltatások: értékmegőrző, napozóágy kölcsönzés, labdakölcsönzés, csúszda, zuhanyzó, WC

Dorog határában található, de közigazgatásilag Esztergom-Kertváros része. Mesterséges bányató, az egyik legtisztább vízű tavunk. A strand mellett több ingyenes partszakasz is van a tónál, ahol ugyan nincs semmilyen szolgáltatás, de a vízbe be lehet menni fürdeni.

A dorogi Palatinus-tó - fotó: ittlakunk.hu

Olvasóink ezt írták a tóról:

"Dorog nagyon jó kis hely. Lehet kapni szinte mindent. Van csúszda, öltöző, WC. A tó vize nagyon tiszta. Közel is van Budapesthez. Érdemes meglátogatni." 

"Lángos 600 Ft. Csúszda is van. Büfék nem drágák. Játszó nincs, de cserébe ingyen lehet csúzdázni. Viz kristálytiszta. Tiszta és fás. Gyerekeknek elkeritett rész van."

"Pár száz forint a belépő, WC, ingyenes, büfé is van meg csúszda. Újpest-Városkaputól félóránként megy a vonat."

"Búvárkodás, vizibicikli, hekk, fagyi, pizza, hamburger, lángos már 400 Ft-tól van. Sör már 300-tól. Ingyenes csúszda."

 

ALSÓGÖDI DUNA-PART:

Alsógöd - fotó: ittlakunk.hu

Belépés: ingyenes

Nyitvatartás: folyamatosan

Szolgáltatás: büfé, vendéglő, WC, öltözési lehetőség, játszótér

Újpestről vonattal nagyon gyorsan eljuthatunk, 14 perces az út, 310 forintos jegyárral. Aki a Nyugati pályaudvarról megy, annak 465 Ft a jegy ára. A vasútállomástól pedig pár perces sétával lent is vagyunk a parton. A part kavicsos, a vízben bója jelzi, meddig lehet fürdőzni. A part füvesített, sok fával árnyékolt játszótér található mellette. A színvonalas környezetben több büfé és vendéglő működik, ahol barátságos áron csapolt sörrel, gombócos fagyival vagy jégkrémmel hűsíthetjük magunkat. 
 

D-BEACH STRAND, DOMONYI-TÓ (Gödöllő mellett):

D-Beach - fotó: ittlakunk.hu - Lezseren

Belépő: felnőtt belépő hétköznap 1500 forint, hétvégén 2000 forint, kedvezményes belépő (14 év alattiaknak, nyugdíjasoknak, minimum 4 fős családoknak) hétköznap 1000 forint, hétvégén 1500 forint, 3 éves kor alatt ingyenes a strand látogatása. Van délutáni kedvezmény!

Nyitvatartás: nyári szezonban (már nyitva van)

Szolgáltatás: büfék, WC, öltöző, napozóágy 1000 forintért bérelhető

A "tengerparti" hangulatot a homokos föveny és a természetes környezet biztosítja. Ingyenes Wi-fi és strandkönyvtár is része a tóparti strand szolgáltatásainak, de lehet strandröplabdázni és strandfocizni is, valamint több büfé is várja a strandolókat.

"Homokos nagy part, lassan mélyülő víz. Retró árak! Kész gyerek paradicsom. Nincs szemét. Tusolóban bió tusfürdő, öltöző, wc. Telepített napernyő rudak. Árnyékos parkoló" - írta meg véleményét a strandról olvasónk.

 

TÓSTRAND, VERESEGYHÁZ

Malom-tó, Tóstrand

Belépő: felnőtt belépő 1000 forint, gyerek, diák, nyugdíjas 850 forint

Nyitvatartás: június 15-től augusztus 20-ig

Szolgáltatás: homokos föveny, vállfás öltöző, mosdóblokk, szabadtéri strandzuhanyok, étkezési lehetőség

Parkolni a strand területén kívül lehet, a parkoló nem őrzött. A strand a távolsági buszmegállótól sincs messze, és a vonatállomás is csak 1000 méter, a Nyugatiból egy óra alatt leér a vonat, 560 forintba kerül a vonatjegy.

"Van WC, öltöző, fagyi, lángos, strandcucc felfújás, homokos és füves, a vonattól kb 10-15 perc gyalog." - írta olvasónk.

 

PÁZSIT TÓFÜRDŐ, PÓCSMEGYER

Sportolásra és kikapcsolódásra is alkalmas hely

"Ide vagy autóval lehet jönni, vagy Leányfaluig busszal, utána komppal át a szigetre, majd jó 10 perc séta. Előnye, hogy meleg és kevesen vannak, plusz olcsó: Felnőtt 800.-, Gyerekeknek 7éves korig ingyenes. Nyugdíjas kedvezmények is vannak. Van kis játszótér, és egy helyen ugrálni is lehet a vízbe. A füves részek tiszták is. Hátránya, hogy kicsit punnyadt a víz, szerintem van vagy 26-27 fok, bár most lehet, hogy lehűlt kicsit, és a büfé is szörnyű" - írta meg véleményét olvasónk.

 

POSTÁS STRAND, SZENTENDRE

Postás strand - fotó: strand.hu

A legendás szentendrei Postás strand a 60-70-es években élte fénykorát. Később romlani kezdett az állapota és csak 2016-ban lett ismét hivatalos szabadstrand a 300 méter hosszú, homokos partszakasz, amely a belvárossal párhuzamosan fut. Most újítják fel a játszóteret és fitneszparkot is kialakítanak. A strandröplabda-pálya lelátót kap, járdákat építenek, kerékpáros pihenőt alakítanak ki, a tűzrakó helyeket közelebb helyezik a parthoz, és egy új lejárót is megnyitnak a strand megközelítésére. A part közelében öltözők, tusolók épülnek és baba-mama kuckót építenek éppen. Az újjászületett szabadstrandot és a mellette lévő területet a július 20-21-i Ister Napokon adják át.

 

DUNAKESZI SZABADSTRAND

Dunakeszi strand - olvasói fotó

Szolgáltatás: büfék, öltöző, WC, játszótér

Kavicsos partszakasz a Duna-soron. Vasútállomás elég messze van, kb. 1700 méter.

„690 forint a lángos, 380 forint a hideg dobozos Soproni, csapolt Borsodi 550 forint. Van egyéb kaja, pia, fagyi, zene, ingyen ugráló vár, WC-k, hideg tusoló, öltöző, játszótér, hűs Duna, árnyas, aprókavicsos part" – írta olvasónk.

 

LUPA-TÓ, BUDAKALÁSZ

Lupa strand - olvasói fotó

Belépő: két strand van, egy prémium és egy másodosztályú, a belépőjegy árak ehhez mérten alakulnak, felnőtt napijegy a prémium strandon: 2900 Ft hétköznap, 3900 Ft hétvégén, gyerek napijegy (csak 12 éves korig!) hétköznap 2000 Ft, hétvégén 2700 Ft; az olcsóbb strandon: felnőtt napijegy hétköznap 1000 Ft, péntektől hétvégén 1500 forint, gyerek napijegy 700 és 1050 Ft

Nyitvatartás: nyári szezonban, jó idő esetén reggel 9-től naplementéig

Szolgáltatások:

 • Sportolási lehetőségek (strandfoci, strandkézi, strandröplabda), street workout, flyboard, jetovator, sup, búvárkodás, wakeboard, vízi élménypark, sporteszközkölcsönzés – sportjeggyel lehet őket igénybe venni a prémium strandon.
 • Étkezés: számos étkezési lehetőség, büfék; a prémium strand vendéglátóhelyeit végignézheted a strand oldalán

Megközelítés: HÉV-vel Budakalász állomásig kell jönni, onnan kb. 20 perc sétálva vagy elektromos Lupa kisbuszra lehet szállni (200 Ft/fő); ingyenes busz jár a budakalászi Auchantól, illetve autóval, biciklivel megközelíthető (van parkoló: 200 Ft/óra a parkolás)

 

JOKER STRAND, SOROKSÁR (az 51-es főút 16-os kilométerénél)

Horgásztó, de strandolni is lehet

Belépő:

 • Felnőtt jegy: 1500 Ft
 • Gyermek jegy (3-12 éves korig): 1000 Ft
 • Családi jegy (2 felnőtt+ 2 gyermek): 3000 Ft
 • 17:00 órától féláras belépőjegy vásárolható. Felnőtt 750 Ft; gyerek 500 Ft; családi 2000 Ft

Nyitvatartás: 06-20 óráig

  Megközelítés: autóval

  Szolgáltatások: büfé, öltöző, játszótér, ingyenes parkoló, nagy napozórész. Az öltözők, WC, zuhanyzók, parkoló díjtalanul használhatók. Olvasóink negatívumként említették, hogy nem lehet lángost kapni a büfében.

  A strand 190 m hosszú homokos part, kisgyermekes családoknak is biztonságos, lassan mélyülő meder, a part szélén bóják jelzik az 1.20 m mélységet. A napozó részhez közel fák, így árnyék is van!

   

  FUNDY-TÓ, GYÁL (M0 mellett)

  A vízisportok paradicsoma

  Belépő: 1500 Ft, nap végén, 17 órától olcsóbb

  "Van büfé, napágy, állatot lehet vinni, 2 tó van egymás mellett, az egyikbe fürödni, a másikban vízisportolni (jetski, kajak, flyboard, banán, fánk, SUP...) lehet (bár tény, hogy nem olcsón). A vendégek számára ingyenes a trambulin és a napozóágy használat. Mivel bányató, csak jól úszóknak ajánlott!" - írta olvasónk.
   

  RUKKEL WATER PARK, DUNAVARSÁNY

  Csúszdák

  Belépő: a parkban a strandbelépőért a felnőtteknek 2000 forintot, a diákoknak, nyugdíjasoknak 1500-at, a gyerekeknek 2-6 éves korig 1000 forintot kell fizetniük. 4500 forintért egész nap csúszdázhatunk, napozni füves parton lehet. Hétfőnként az egész napos csúszdás belépő 3500 Ft  aug. 31-ig, kivéve augusztus 20. A parkolásért 500 forintot kell fizetni.

  Nyitvatartás:

  • Strand: H-V: 9.00 - 19.00-ig
  • Csúszdák, Aquaglide nyitvatartása: 10-18-ig
  • Kapuzárás 20:00 óra

  Szolgáltatások: büfé, grillbár, étterem, söröző, játszótér, foci- és röplabdapálya, WC-öltöző

   

  SZIGETCSÉPI SZABADSTRAND

  Hivatalosan is strandnak nyilvánították

  Nyitvatartás:

  • Hétfő-péntek: 10:00-22:00
  • Szombat-vasárnap: 09:00-22:00

  „Szuper hely, nincs belépő, van büfé, WC, játszótér, kajak-kenu kölcsönzés és kempingezni is lehet” - írta olvasónk. Röplabda-, és focipályát is kiépítettek, az ingyenesen használható strand mellett. A strand területén lévő 50 m-es partszakaszt lehet használni fürdőzésre. (Ez a homokos rész.) A parkolás ingyenes.

  Szigetcsépi büfé árak - olvasói fotó
   

  DÉLEGYHÁZI-TAVAK

  Kutya is vihető

  Belépő: 65 éves kor felett, 6 éves kor alatt, valamint a kemping vendégeinek ingyenes, felnőtt belépő: 1000 Ft/nap (6-65 éves korig), felnőtt belépő 18 óra után: 500 Ft/nap, kutya: 500 Ft/nap

  Nyitvatartás:

  • Strand: H-V: 9.00 - 19.00-ig
  • Csúszdák, Aquaglide nyitvatartása: 10-18-ig
  • Kapuzárás 20:00 óra

  A tavak legnagyobb strandja Budapesttől 27 kilométerre, a IV. tónál, a Nomád-parton található. A tiszta, igényesen karbantartott parttal szemben lakatlan szigetek várják a látogatókat.

  Szolgáltatások: csónak, szörf, vízibicikli bérlés, büfék, éttermek
   

  VADKACSA SZABADSTRAND, RÁCKEVE (Dömsödi út)

  Programok is vannak

  Nyitvatartás: A strand a nyári időszakban bármikor látogatható.

  A Csepel-sziget déli részén, Ráckevén, a Ráckevei-Duna partján a kiváló vízminőségű Vadkacsa szabadstrandon pihenhetünk, akár aktívan is, ugyanis egyre több programsorozat székhelye a strand. Szerveztek itt már strandvízilabda-kupát, kalóztúrát, és kajak-kenu bajnokságot is. Európa egyetlen, szabadtéri vízen működő és látogatható hajómalmát is megnézhetjük.

  Szolgáltatások: büfé, mosdó, játszótér, röplabdapálya

   

  KORZÓ SZABADSTRAND, VELENCE

  Velence, Tópart utca 47.

  Belépés: ingyenes, lidós-homokos szabadstrand, mellette szolgáltatóház

  Szolgáltatások: Napozóágy bérelhető.

  Megközelítés: 370 férőhelyes ingyenes parkoló, de a vasútállomáshoz is közel van. 

   

  VÍZI VÁR, VELENCE

  Velence, Enyedi utca 

  Belépő: Egész napos felnőttjegy: 900 Ft (van csak délutáni jegy is). Egész napos gyerek- vagy nyugdíjas jegy: 600 Ft.

  Szolgáltatások: Napernyő, napozóágy, vízibicikli, SUP bérelhető. Hétköznap az óriás csúszda csak délután van nyitva.

  Víz mélysége: 0-200 cm, a gyermeköbölnél: 100 cm.

  Megközelíthetőség: parkolóhely van, a Velencei-tavi kerékpárút is mellette halad el, de a vasútállomástól messze van.

   

  TÓ-PARTY, VELENCEFÜRDŐ

  Klasszikus strand (Gárdony, Ibolya u. 2.)

  Belépő: A felnőtt napijegy 800 Ft, a hétvégén 1050 Ft. Diák, nyugdíjas, sőt gyerekjegy is van., meg délutáni, 15 órától érvényes, kedvezményes változat is mindegyikből. 

  Szolgáltatások: Sportpályák, vízibicikli, SUP és kajak-kölcsönzés. Meg kemping, ha maradnál pár napig. 

  Megközelíthetőség: A gárdonyi és a velencefürdői vasútállomástól sincs messze.

  "A kiépített strand jól karbantartott, nem drága. A felnőtt belépő hétvégén 1100 Ft, hétköznap 16.00 után 600 Ft. A csapolt Borsodi 500, dobozos Heineken 600. Több büfé is van (4 db, ha jól láttam). A sajtos-tejfölös lángos 700 Ft. A vonat gyakran jár, a Déliből a teljes árú jegy 900 Ft körül van. Szerintem kényelmesen kilehet jönni 5000 Ft/fő összegből" - írta olvasónk.

   

  NAPSUGÁR STRAND, AGÁRD

  Gyerekbarát strand

  Olvasónk írta: "Lángos sajtos tejfölös 700, hambi 950-1250, hot-dog 700. Hétköznap 2 gyerek 2 felnőtt 2000. Van napsátras homokozó. A WC-t folyamatosan takarítják (nyilván homok, iszap a padlón előfordul azért:). Ha időben megy az ember, árnyékos helyen pihenhet."

   

  Egyéb ötlet olvasónktól:

  "Tegnap Dunaharaszti és Alsónémedi közt strandoltunk. Kék tó a neve, ami horgásztó, de most tilalom van a pontyra. Van WC, öltöző, büfé. 1000 Ft/ fő a belépő, + 600 Ft a parkolás díja. Tiszta, kellemes a víz és a környezet."

   

  További természetes fürdőhelyek Pest megyében, ahol szabad a fürdőzés:

  • Horányi strand 2015 Szigetmonostor - Horány, Nagyduna sétány
  • Verőce Strand
  • Zebegény Strand 2627 Zebegény, 112/2 hrsz. 
  • Tófürdő - 2230 Gyömrő, 23/3 hrsz.
  • Tóstrand - 2211 Vasad, Monori út 100.
  • Dömsödi Strandfürdő 2340 Dömsöd, Középső Dunapart 201 hrsz.
  Mit szólsz hozzá?