Ismét látogatható Budapest egyik legérdekesebb építménye, a közel 150 éves Ihász utcai víztározó!

Desktop
A Vízművek víztározója (fotó: vizmuvek.hu)

Nyílt napot tart a Fővárosi Vízművek leglátványosabb létesítménye, az Ihász utcai víztározó. Az 1871 óta üzemelő kőbányai medence a mai napig Budapest ivóvízellátó rendszerének fontos része, az év meghatározó részében víz tárolására szolgál. 

Szeptember 21-én, szombaton 9 és 16 óra között lehet az épületet végigjárni a Kulturális Örökség Napja alkalmából. A belépés díjtalan és nem szükséges hozzá regisztráció sem - írja a Vízművek.

A víztároló 1869 és 1871 között hazai téglából épült és a mai napig kifogástalanul működik. A hatalmas csarnokok és azok oszlopai, a téglaboltozatos födém háromhajós templom hatását kelti. A kétemeletnyi magas építészeti művet 1970-ben további négy, 5000 köbméteres medencével bővítették.

A vízellátás legrégebbi, még ma is működő, káprázatos létesítménye a X. kerületi Ihász utca 29. szám alatt található. A medencének helyet adó terület pedig ősfáival, növényritkaságaival arborétumnak is beillene.

A létesítmény megközelítése tömegközlekedéssel ajánlott, mert a parkolás a környéken nehézkes. Az Örs vezér tere és Kőbánya-Kispest felől a 85-ös, Kőbánya Alsó vasútállomás felől a 185-ös busszal, míg a Puskás Ferenc Stadiontól a 95-ös, a Kápolna tértől a 217-es busszal érhető el.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?