Minden kutyát chippezni kell jövőre

Desktop
(forrás: haziallat.hu)

Az elmúlt hónapokban kétszer is változtak az állattartás szabályai: augusztusban a kedvtelésből tartott állatok tartásának feltételeiben következtek be változások, október 1-jével pedig a haszonállatok tartását szabályozták be.

Kezdjük a frissebbel, a mezőgazdasági haszonállat tartásának szabályaival: ennek a rendeletnek a legfontosabb része az, hogy ezentúl az önkormányzatok nem korlátozhatják helyi rendeletben, hol és mennyi haszonállatot tarthatunk. Eddig ugyanis helyi rendeletek korlátozták – övezetek kijelölésével -, ne lehessen egy kerületen belül bárhol, bármilyen állatot tartani. A kerületben például csak meghatározott területen volt tartható gazdasági haszonállat.

Ezek után - elméletileg persze - bárhol nevelhetünk sertést, szarvasmarhát vagy tarthatunk lovat. Ahogy a Vidékfejlesztési Minisztérium írja, ezen állatok tartása "nem veszélyeztetheti az emberek és állatok egészségét, jólétét, és nem károsíthatja a környezetet" – tehát kiskapu azért maradt, ha netán a szomszédunk hirtelen disznó tartására adná fejét. Szóval, az állat- és közegészségügyi és egyéb környezetvédelmi szabályokat ezek után is be kell tartani.

A kedvtelésből tartott állatokra mindez nem vonatkozik, rájuk illetve értük augusztusban hoztak rendeletet, melyet azonban az önkormányzatok továbbra is felülírhatnak helyi szabályokkal.

A legfontosabb egyik változás a kutyákat érintette: a négy hónapnál idősebb kutyákat januártól már csak elektronikus transzponderrel, vagyis chippel megjelölve tarthatjuk – és ez minden kutyusra vonatkozik. A rendelet azt is meghatározza, hogy ezért legfeljebb 3.500 forintot kérhet el az állatorvos, tehát ebből az árból ki kell, hogy jöjjön az orvos általi beültetés és az országos adatbázisba való regisztráció díja is. A jegyző és az állategészségügyi hatóság ellenőrizheti, megtörtént-e a chippezés. Egyes kerületekben az önkormányzati állatorvos kedvezményesen elvégzi a beültetést, érdemes erről az önkormányzatot megkérdezni.

Ugyan ennek a beavatkozásnak ára van, de megéri, hiszen naponta kóborolnak el kutyák a gazditól, a chippel jelölt állatokat pedig egyszerű beazonosítani.

A póráz és szájkosár használatáról is sokféle pletyka kering a kutyások körében: jó, ha tudjuk, hogy a szájkosár nem kötelező, az csak bizonyos fajtáknál lett kötelezően meghatározva. Erről a kerületi, helyi állattartási rendeletekben olvashatunk. A póráz viszont kötelező, ez minden kerületben benne van a helyi szabályozásban, vagyis kutyát kizárólag pórázon vezethetünk közterületen illetve közös területen (mint társasházak, több lakásos házak közös területei).

Fontos pontja a rendeletnek, hogy „az állatban félelmet keltő, erős fény- vagy hanghatással járó tevékenységek, időjárási jelenségek" ideje alatt, mint vihar, villámlás, tűzijáték, a gazdának kötelessége az állatot megnyugtatni (legalábbis megpróbálni) és megakadályozni, hogy elszökhessen. Ez biztosan nem egyszerű feladat, viszont ilyenkor tényleg nagyon sok kutya szökik el otthonról.

A kerületi rendelkezés szerint lakásban egy, családi házban legfeljebb kettő kutya tartható engedély nélkül. Ha bizonytalanok vagyunk bármilyen szabály esetén, esetleg a szomszédunkkal támad vitánk akár kutya, akár egyéb állattartási ügyben, érdemes először a kerületi önkormányzathoz fordulni, ők pontos és naprakész információval tudnak szolgálni.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?