Éledeznek a kullancsok – a babézia kutyagyilkos is lehet!

Desktop
(forrás: facebook.com)

A babesiosis (babézia), a kullancsok által terjesztett kór, amelybe bele is pusztulhatnak a kutyák. Fontos, hogy a gazdik ismerjék a betegség pontos terjedését, a kórokozót és a vektort (hordozót), illetve felismerjék a kezdeti tüneteket, hogy időben elvigyék kedvencüket állatorvoshoz, és ezzel megmentsék az életét.

Magyarországon több kullancsfaj honos, előfordulási helyük: erdők, mezők, vizes, nedves élőhelyek és környékük, azonban az urbanizáció következtében, illetve az állatok szállítása miatt a paraziták egyre nagyobb területen bukkannak fel.

Sokan nem tudják, hogy a babesia canis nevű parazita, amely a betegség kialakulásáért felelős, a kullancs nyálmirigyében él. Miközben szívja az áldozat vérét, beleüríti nyálmirigye tartalmát. Így jut a kórokozó a kutya szervezetébe. A véráramlattal néhány nap alatt szétterjed, a vörös vérsejtben szaporodik, és méreganyagokat termel. Az elhasznált vörösvérsejtek szétesnek, ez számos tünetet okoz.

A kutyatulajdonos mindebből sokszor semmit sem vesz észre, csak a már megfertőződött állat megváltozott viselkedése tűnik fel neki. A kezdeti stádium általában jellegtelen. Kedvencünk bágyadt, étvágytalan, nem játszik, egész nap csak fekszik. A levertség oka az esetek többségében a magas láz, amely végigkíséri a betegséget. Sokszor jelentkezik hányás, ritkábban idegrendszeri problémák. A legjellegzetesebb, ami minden tulajdonosnak feltűnik, hogy kedvencük vizelete sötétbarnára változik. Ez a szétesett vörösvérsejtek következménye; azok a vesén keresztül a vizelettel távoznak.

A betegség előrehaladtával az eb egyre rosszabbul van, látható nyálkahártyái besárgulnak, és végül már lábra sem áll. Kezelés hiányában a kutyák nagy százaléka nem tud felépülni a kórból, és végül elpusztul. Viszont az időben észrevett és kezelt páciensek jól reagálnak a gyógyszerekre, és meggyógyulnak.

A különböző kutyafajták nem egyformán reagálnak a fertőzésre. Az érzékenyebbek (például újfundlandi, berni pásztor) esetében sokszor az immunrendszer tévesen reagál, és a kóros vörösvérsejtek pusztítása mellett az egészségeseket is megtámadja. Így az idő előrehaladtával egy autoimmun válasz alakul ki, amelynek eredményeként a szervezet önmagát pusztítja el. Megfelelő gyógyszerek adagolása esetén ebben a stádiumban is van remény a felépülésre, de a siker ekkor már egyáltalán nem garantált. Akkor is hasonló a helyzet, ha az állat nem először néz szembe a betegséggel, ezért minden esetben a legfontosabb teendő, hogy megakadályozzuk a kullancsok megtelepedését kutyáinkon.

Többféle kullancsriasztó/irtó nyakörv, bőrre csepegtetendő oldat (,,spot-on’’), spray létezik. Erősen fertőzött környezetben gyakran ezek kombinációja is szükséges. Feltétlenül kezeljük havonta kedvenceinket, mivel a szerek nem hatnak hosszú ideig, és évi egyszeri alkalmazásuk nem elegendő! Sajnos a korábbi enyhe teleknek köszönhetően nem pusztultak el a kullancsok, nagyon sok túlélő van, és az ellenük alkalmazott eszközökre, szerekre némelyikük kevésbé érzékeny, ezért kombinálva cserélgessük őket!

Mit kell tennünk, ha kullancsot találunk kutyánkon?

  • Ha képesek vagyunk rá, távolítsuk el magunk, amíg állatorvoshoz jutunk, addig se szívjon vért!
  • Ne kenjük be semmilyen szerrel, kenőccsel, mert közben a kullancs fuldokolni kezd, és akár idő előtt ürítheti a kórokozókat! Ugyanezt érjük el, ha összenyomjuk a kullancs testét! Helyesen eltávolítani a következőképpen lehet: ha már jól megszívta magát a kullancs, óvatosan megfogva finoman tekerjük ki a kutya bőréből, ha kisebb, használhatunk szemöldökcsipeszt! Kereskedelmi forgalomban kaphatók speciális kullancseltávolító csipeszek, kanalak is. Az eltávolított kullancsot vigyük magunkkal, és mutassuk meg az állatorvosnak!
  • Az ebet mindenféleképpen lássa szakember, mert lehet, hogy már enyhe tünetek látszanak a kutyán, amit a gazda nem vesz észre!
  • Ha a korábban említett betegségre utaló jelek közül akár egyet is tapasztalunk (barnás vizelet, láz, elesettség, étvágytalanság), nincs idő a késlekedésre: azonnali orvosi ellátás szükséges!

A pontos diagnózishoz vért vesznek, mert a vérsejtekben kimutatható a babézia. Emellett több vizsgálat (például ultrahang) is fontos lehet.

Mindent összevetve az a legfontosabb, hogy a kutya – a jól bevált kullancsirtó szerek használata által – folyamatosan védve legyen kora tavasztól késő őszig!

Kedvencünk élete múlhat ezen!

 

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?