Hogyan ne sétáljunk a kutyával!

Desktop

Az alábbi írást olvasónk, Kovácsné Gaitz Marika tette közzé Facebook-oldalunkon. Az írás eredetije a Doggy Campus nevű Facebook-oldalról való.Megszívlelendő.

„FELHÍVÁS! Kedves kutya tulajdonosok!!

Szomorúan tapasztalom, miszerint a kutyasétáltatás kutyás körökben is rengeteg feszültséget okoz. Sajnos ennek kultúrája még nem igazán alakult ki nálunk. Miért van az, hogy kutyások egymással szemben is tiszteletlenek és nemtörődömök?

Minél több lesz a baleset, annál nagyobb szigorral fogják a hivatalok kezelni a kutyásokat, ezt kellene megérteni.

Az első számú problémáról röviden: Ha egy kutyát pórázon vezet a gazdája, az lenne a minimum, hogy a vele szemben közlekedő, szabadon futkározó kutyát a gazdája magához hívja és pórázra tegye, legalább addig, amíg elkerülik egymást!!! Ugye sokan hallottátok ezt a mondatot? – Nem bánt, nem kell félni! Aztán mikor megvan a baj: – Pedig ilyet még sohasem csinált eddig.

Saját tapasztalatom pedig, hogy állatorvosi rendelőbe eljön a kutyás gazdi úgy, hogy a kutyát nemcsak nem teszi pórázra, de nincs is nála! Most hozzájuk szólok! Kedves gazdik! Attól, hogy a ti kutyátok állítólag nem bánt másik állatot, a másik kutyásnak bizonyára oka van arra, amiért pórázon vezeti kedvencét. Pár dolgot sorolok csak fel ezekből: A kutyája beteg, nem jön ki idegen kutyákkal, fél más kutyáktól, mentett kutya , akinek az előéletéről mit sem tud a gazdi, nem minden kutyára reagál jól, éppen műtötték, képzés alatt áll , vagy egyszerűen csak simán megijed a szemből nagy elánnal feléje rohanó kutyától. Még sorolhatnám az okokat , de nem is ez a lényeg!

A minimum tisztelet egymás iránt az lenne, hogy mielőtt a kutyánkat ráengedjük egy pórázosra, hogy beszélünk a gazdival és megkérdezzük, játszhatnak e együtt. A másik nagyon fontos dolog, hogy pórázon vezetett kutya a saját családjával sétálgatva eleve nem úgy reagál egy idegen kutyára, mint szabadon.

Azt is értsük meg, hogy egy pórázon vezetett kistermetű kutya egy szemben szabadon feléje közeledő nagytestű kutyától szinte kivétel nélkül megijed!

Mielőtt az egész országban mindenhol kötelezővé teszik a pórázt emiatt, tartsunk be bizonyos íratlan szabályokat ! Arról nem beszélve, hogy vannak emberek, akik félnek a kutyáktól, vagy egyszerűen csak nem akarják, hogy odamenjen hozzájuk egy ismeretlen kutya. Ha ez azonban mégis gyakran ismétlődik, az ellentétek kiéleződnek és a feljelentések megsokszorozódnak. Ne legyünk mi kutyások a saját ellenségeink!

Köszönöm ha elolvastad!...és ha tovább adod más kutyásoknak, hátha megjavulnak a „rosszak."

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?