Milyen kullancs és bolhaelleni nyakörvet érdemes venni a kutyának – tesztelt a Nébih

Desktop
Vigyázzunk négylábú társainkra!
Vigyázzunk négylábú társainkra!

Kutyáknak szánt kullancsirtó és -riasztó nyakörvek tartósságát tesztelte a Nébih.

A Nébih szakemberei 14, engedéllyel rendelkező mintán – 9 irtó és 5 riasztó hatású nyakörvön – végeztek tartóssági tesztet. Az ellenőrzés során figyelembe vették, hogy a gyártók terméktől függően más-más időtartamra vállalják a hatás hosszát, 38 naptól egészen 8 hónapig. A vizsgált irtó nyakörvek: Foresto, Bobi Star, Scalibor, Duoband, Kiltix, Beaphar, Bolfo, Panzi, Dolly Dog. A vizsgált riasztó nyakörvek: HappyPet Guard, Preventix, Dr. Pet, Panzi Plus, Dolfi Plus.

A termékeket négylábú kedvenceken tesztelték, valódi használati körülmények között. Az időtartam letelte után a hivatal laboratóriumában ismét megmérték a minták hatóanyagtartalmát. Egy kivételtől eltekintve tartalmaztak hatóanyagot a vállalt hetek-hónapok múltán is. Az az egy riasztó hatású termék (HappyPet Guard bolha és kullancsriasztó nyakörv) is – amelyben nem mutatták ki a levétel után hatóanyag jelenlétét – megfelelőnek tekinthető, hiszen a használat során nem volt élősködő a kutyában – állapította meg a vizsgálat.

A gyakorlati tapasztalatok azt mutatták, hogy a gazdák – egyetlen kivétellel (Beaphar bolha és kullancsriasztó nyakörv) – a nyakörvek viselési ideje alatt nem találtak kullancsokat a kutyákon. Ennél az egy terméknél is csak a viselési időszak vége felé bukkantak fel az élősködök. A Panzi bolha és kullancsriasztó nyakörvet viselő kutyánál viszont bolhásodást tapasztalt a tesztelő a hordás teljes ideje alatt.

A részletes vizsgálati eredményeket összefoglaló táblázatot ide kattintva tudjátok megnézni.

Ahogyan ez a vizsgálat is mutatja, a jól megválasztott termékek nagy valószínűséggel megvédik a kutyákat a külső élősködőktől, de egy-egy kullancs megtelepedése nem zárható ki száz százalékos biztonsággal – írta közleményében a Nébih.

A hatóság összefoglalta, hogy mire érdemes figyelni a kullancs-bolhairtó, illetve -riasztó termékek vásárlásnál:

  • Kizárólag engedéllyel rendelkező állatgyógyászati készítményt vásároljatok.
  • Tájékozódjatok a készítmények hatásáról. Nem mindegy, hogy riasztó vagy irtó szert vesztek, mivel a kettő nem ugyanazt a hatást váltja ki!
  • Figyeljetek a csomagolásra. A dobozon található leírás sok hasznos információt tartalmaz.
  • Macskák részére olyan készítményeket válasszatok, amelyeket kifejezetten macskák számára fejlesztettek ki, vagy macskáknál és kutyáknál egyaránt alkalmazható. A csak kutyákra engedélyezett készítmények macskák számára életveszélyesek lehetnek!
  • A külföldi internetes oldalról rendelhető, engedéllyel nem rendelkező termékek komoly kockázatot jelentenek.
  • Vegyétek figyelembe az állat és a család tagjainak életvitelét is. Legyen szempont a választásnál, hogy a termék hatóanyaga milyen hatást gyakorol az állattal egy térben élőkre. Ha kisgyermek is van a családban, akkor különösen óvatosan kell dönteni. A már megvásárolt készítményt tároljátok elzárva. Miután megfogtátok, alaposan mossatok kezet szappannal.
  • Akármilyen készítmény vásárlása mellett is döntötök, nagyon fontos, hogy rendszeres időközönként, illetve kirándulások után mindenképp vizsgáljátok át kedvenceteket, és ha találtok benne kullancsot, azt a lehető leghamarabb távolítsátok el az állatból.
A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?