Túl sok a pizzacsücsök: a városi varjaknak magasabb a koleszterinje

Desktop
Fotó: Nagy Károly, MME
Fotó: Nagy Károly, MME

A városi környezetben élő varjaknak, amelyek hozzáférnek emberek ételhulladékához, magasabb a koleszterinszintjük a vidéken élőknél - derítették ki amerikai ornitológusok.

Persze, ez lehet, hogy nem baj, a kutatók kimutatták azt is, hogy a városi madarak esetében alacsonyabb volt az életben maradási arány az első három évben, mint a vidéki varjaknál, de nem a magasabb koleszterinszinttel okolható nagyobb elhullásuk. Sőt a New York-i populációnál a magasabb koleszterinszint hozzájárult jobb testi állapotukhoz. 

A baj inkább az lehet, hogy a városba költöző varjak készpénznek veszik, hogy jár nekik a jó ellátás, ezért képesek kipakolni a nyitott szemeteseket, rendesen le nem csukott kukákat is. Meg rövid időre csöndben maradni és együtt bólogatva totyogni a galambcsapattal a kiszórt kenyérmorzsáért. (Ami nem árt nekik, ellentétben az énekesmadarakkal - a kenyérfélék ugyanis erjedésnek indulva gyomor- és bélgyulladást okoznak, akár a madarak pusztulását okozhatják.)

És ha valahova beköltöztek, azt a területet védelmezik, főleg tavasszal, amikor fiókák vannak a fészekben. Ilyenkor nem ritka, hogy akár az emberekre is rátámadnak hitchocki jeleneteket bemutatva..

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?