Közeleg a kilakoltatási moratórium, várhatóan egyre több családnak kell elhagynia az otthonát

Desktop
Pakolja az ingóságait a kilakoltatott budafoki család - fotó: Balogh Dávid/Magyar Nemzet

Decembertől kezdődik a kilakoltatási moratórium, így mostantól várhatóan megszaporodnak a kilakoltatások – emlékeztet a Magyar Nemzet.

Az újság egy budafoki kilakoltatásról számolt be, ahol az egy hetes újszülöttel kellett elhagynia a családnak az ingatlant, melyre 2007-ben vettek fel svájci frank alapú kölcsönt.

A kölcsön törlesztő részlete oly nagy mértékben nőtt meg, hogy a családfő nem látta értelmét tovább fizetni, úgy érezte nincs kiút az adósságból. Vállalkozóként egy baleset után néhány hónapig nem tudta fizetni a törlesztő részleteket, utána pedig képtelen volt a felhalmozott hátralékot kifizetni a banknak.

A hitelt annak idején életbiztosítással kombinálva vették fel. Ez – egy biztosításban jártas forrásunk szerint – azt jelenti, hogy éveken keresztül a banknak nem fizet tőketörlesztést csak kamatot az adós. Így fordulhatott elő, hogy az eredetileg 13,5 millió forintos hitel mára 27 millió forintos tartozássá duzzadt, hiába fizettek be évente 700.000 forintot a biztosítónak.

Szabóék esete nem egyedi, a kertvárosokban hamar híre megy a hasonló történeteknek. Trócsányi László igazságügy miniszter megbízásából, dr Völner Pál nemrég egy parlamenti kérdésre válaszolva közölte, hogy 2017 első félévében 207 családot lakoltattak ki, az év második felében pedig még további 1000-1100 kilakoltatás várható.

A tartalom a hirdetés után folytatódik
Desktop, Mobil
Mobil
Mit szólsz hozzá?